Kaplama diş sonrası yapmanız gereken ve dikkat etmeniz gereken detayları kısaca anlatmaya çalışalım. Kaplamalarınızı yaptırdınız ve herkes gibi uzun yıllar kullanmak istiyorsunuz. İlk olarak zirkonyum kaplama yaptırdıysanız, Zirkonyum kaplama ömrü arttırmak başlıklı yazımı okuyabilirsiniz. Kaplama sonrası dikkat edilecekleri uygularsanız kaplamanız size uzun yıllar hizmet edecektir. Yazımızın sonunda kaplamadan sonra diş ağrısı, kaplama diş sonrası sigara içebilir miyim?, kaplama diş sonrası konuşma bozukluğu, diş eti iltihabı gibi aklınıza takılabilecek sorularında cevaplarını bulacaksınız.

Bu yazıyı okuyorsanız mutlaka bu yazıları da okumalısınız.

Diş Kaplama Tedavisi 

İçindekiler

Diş kaplama tedavisi, kırılmış, çatlamış, işlevini yitirmiş dişler için yapılan tedavidir. Tüm dişler için kaplama yapılabildiği gibi tek diş kaplama da yapılabilmektedir. Gelişen teknoloji ile farklı özelliklerde kaplama diş tedavileri de yapılır. Diş kaplama çeşitleri arasında ağız ve diş yapınıza uygun tedavi yöntemi belirlenmektedir. Uzman diş hekimlerimiz tarafından yapılan muayeneler sonucunda kaplama tedavisi yöntemi ve kaplama fiyatları belirlenmektedir. 

Kaplama Diş Sonrası
Diş Kaplama Tedavisi

Kaplama Öncesi ve Kaplama Diş Uygulama Aşamaları

Kaplama öncesi muayene yapılarak dişler kaplama için hazırlanır. Kaplama öncesinde uygun tedaviler yapılarak dişler temizlenir. Kaplama için gerekli olan tüm koşullar sağlanır. Kaplama diş tedavisi aşamaları;

✔ Dişlerin ölçüsü alınır ve kaplamalar hazırlanana kadar geçici kalıplar dişlere yerleştirilir. 

✔ Kalıpların dişlerde kaldığı süre boyunca bir problem oluşursa hemen müdahale edilir ve kaplama yapıldığı zaman olabilecek sorunlar çözümlenmiş olur. 

Kaplama dişler bilgisayar ortamında 3D sistemler ile hazırlanır. Hazır olan dişler verilen randevu gününde dişlere uygulanır.

Diş kaplama tedavi süreci bir problem oluşmazsa yaklaşık 3 seansta biter. Dikkat edilmesi gereken 2-3 gün arayla tedavi yapılmalıdır. Diş kaplama tedavisi sona erdikten sonra hastanın ağız ve diş bakımına dikkat etmesi ve düzenli kontrollere gelmesi önem taşır. Uzman hekimler tarafından yapılan diş tedavileri uygulamaları gerekli koşullar sağlanırsa uzun yıllar sağlıklı olarak kullanılabilir.

Kaplama Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Kaplama diş sonrası iyileşme sürecinizin rahat ve konforlu geçmesi için hekiminizin verdiği talimatlara uymanız önerilir. Kaplama tedavi çeşidine göre her tedaviye uygun yapılması gereken işlemler bulunmaktadır. Diş yapısındaki bozuklukları düzenlemek ve daha sağlıklı dişlere kavuşmak için çeşitli yöntemler kullanılarak Gaziosmanpaşa diş kaplama tedavileri uygulanır. Yapılan tedavilere göre kaplama sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar; 

Kaplama Diş Sonrası
Kaplama Diş Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

✔ Kaplamaları da normal dişiniz gibi düşünüp günde en az 2 kere fırçalamanız gerekmektedir. 

✔ Kaplamaların altında yemek artığı kalabilir bunun için süper floss kullanılması gerekmektedir. 

Super floss nasıl kullanılır?  tıklayın.

✔ 6 ayda 1  düzenli kontrole gidilmesi gerekmektedir.

✔ İlk zamanda sızlamaların olması normaldir. zamanla geçecektir. Geçmemesi durumunda doktorunuzun önerdiği ağrı kesiciyi kullanabilirsiniz yine geçmemesi durumunda hekiminizden randevu alabilirsiniz.

✔ Doktorunuz dişleri geçici yapıştırabilir. bu durumda kaplamalar daha kolay çıkabilir. Geçici olarak yapıştırılan diş sürekli düşecek diye bir durum yoktur. Deneme kullanımı yapıldıktan sonra sorun yoksa daimi olarak yapıştırılacaktır.

✔ Diş ipi kullanımına devam edilmelidir. Hatta kullanım sıklığı arttırılmalıdır.

✔ Aşırı sert yiyeceklerde dikkatli olunmalıdır. Ceviz fındık vb. yiyeceklerin kabukları kırılmamalıdır.

✔ İlk yapıştırıldığı zaman daimi ya da geçici yapışkan artıkları kalmış olabilir. Dişlerinizi fırçaladığınız zaman ağzınıza gelebilir korkmayın.

✔ Her türlü sorununuz için doktorunuzdan randevu alabilirsiniz. 

✔ Ağzınızda yabancı bir madde olduğu için alışmanız zaman alabilir.

✔ Kaplamalar, dilinize, dudağınıza, ağız içinize çok büyükmüş gibi gelebilir. Bunun sebebi ise uzun süredir o bölgede diş olamamasından kaynaklıdır. En geç 15 gün içerisinde alışmış olacaksınız.

Kaplama Diş Sonrası
Kaplama Diş Sonrası

Kaplama Sonrası Sık Sorulan Sorular

👉 Kaplama diş yaptıranlar memnun mu?

Kaplama diş yaptiranlar memnuniyetleri hastaya göre değişiklik gösterir. Yapılan tedavi yöntemi, tedaviyi yapan hekim uzmanlığı kaplama memnuniyetiniz için belirleyici faktördür. Porselen diş kaplama yaptiranlar, zirkonyum kaplama yaptıranlar, kaplama tedavisi yapılan hastalarımız yorumlarını bizimle paylaşarak, kaplama tedavisi düşünen hastalarımıza yardımcı olabilir.

👉 Kaplama diş sonrası diş bakımı nasıl yapılır?

Kaplama tedavisinden sonra diş bakımı oldukça önemlidir. Porselen kaplama diş temizliği, kaplama tedavi yöntemleri için diş temizliği ve düzenli kontroller aksatılmamalıdır. Kaplamaların ömrü uzun olması için bu iki detay önemsenmelidir.

Kaplama Diş Sonrası
Kaplama Diş Bakımı

👉 Kaplama sonrası yemek ne zaman yenir?

Kaplama diş takıldıktan sonra ne zaman yemek yenir? Kaplamanız takıldıktan 1 saat sonra yemek yiyebilirsiniz. Bazı yapıştırıcılardan sonra hemen yemek yiyebilirsiniz ama siz yine de işinizi garantiye alın ve 1 saat sonra yemeğinizi yemenizi tavsiye ederim.

👉 Kaplama sonrası ağrı var ne yapılır?

Kaplamanız yeni takılmış ise bazı durumlarda ağrı olabilir. Kaplama sonrası ağrı olması durumunda doktorunuzun verdiği ağrı kesiciyi içebilirsiniz. 1-2 gün sonra ağrınız geçmez veya azalmazsa doktorunuzdan randevu almanızı tavsiye ederim.

👉 Kaplama diş sızlar mı?

Zirkonyum kaplama diş sızlaması veya kaplama tedavilerinde diş sızlaması ilk bir kaç gün olabilir. 

Kaplama Diş Sonrası
Kaplama Diş Sızlar Mı?

👉 Kaplama dişe alışmak ne kadar sürer?

Yeni kaplama dişe alışmak maximum 5-10 gün sürer. Yani yaklaşık iki hafta içinde yeni dişlerinize alışıyorsunuz.

👉 Kaplama sonrası diş eti kanaması normal mi?

Kaplamanız yapıldıktan hemen sonra olan diş eti kanaması normaldir. Kaplama diş sonrası diş eti kanaması simantasyon yani yapıştırma artıklarının temizlenmesinden sonra diş etinde meydana gelen ufak harabiyetlerden dolayı olabilmektedir. 

Uzun dönem geçtikten sonra diş etinizde kanama varsa normal değildir. Bunun sebebi diş taşı, kaplamanın altındaki yemek artıkları, protez baskısı gibi sebepler olabilir. Doktorunuzdan randevu almanızı tavsiye ederim. 

👉 Kaplama sonrası diş hassasiyeti nasıl geçer?

Kaplama sonrası diş hassasiyeti ilk takıldığı zaman normaldir. Daha önce kesik olan dişlerinizin üzerine yeni bir protez olduğu için dişiniz tepki olarak hassasiyet gösterebilir. Kaplama sonrası diş hassasiyetini geçirmek için hassasiyet macunları kullanabilir ağrı kesici içebilirsiniz.

👉 Kaplama sonrası ağız kokusu nasıl geçer?

Kaplama diş sonrası ağız kokusunun geçmesi için;

Dişinizi günde 2 kere fırçalamalısınız. Dişleriniz kaplama diye fırçalamamak kesinlikle yanlış bir harekettir.

Diş ipi kullanmalısınız.

Super floss diş ipi ile köprünüzün altında kalan yemek artıklarını temizlemelisiniz. Super floss kullanımı başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

Ağız gargarası ile günde 2 kere gargara yapmalısınız.

Kaplama diş sonrası tüm bunları yaptıktan sonra ağız kokunuz geçmiyor ise doktorunuzdan randevu almanızı tavsiye ederim.

Yazımızı Değerlendirin
[Toplam: 67 Ortalama: 3.9]

  1. TUĞBA diyor ki:

    Hayırlı günler ben 1 sene önce üst damakta 11 tane porselen kaplama yaptırdım 1 kerede takıldı birleşik 11 adet yalnız ağız kokusu geçmiyor 2 tane aralık var buna ek olarak 2 aydır üst damak sızlama hassasiyet yemek çay içer iken bazen öylece durduk yere dış hassasiyeti gibi üst damak cok sızlıyor ne deni ne olabilir

  2. Meltem diyor ki:

    Hocam mrb ben bir ay önce kanal tedavisi yaptırdım ilk yapıldığında enfeksiyon kaptığı için tekrarlandı sonra kron takıldı ama bir ay olmasına ragmen ağrılarım var üstüne basınca agri oluyor bir çözümü var mi acaba cevap verirseniz sevinirim

  3. Sinan Kalkan diyor ki:

    Hocam merhabalar,zirkonyum kaplama sonrası yemek yerken tuhaf hissediyorum bu süreçte alışma süreciyle birlikte sona erer mi ?

  4. Sinan Kalkan diyor ki:

    Hocam, merhabalar zirkonyum kaplama sonrası yemek yerken tuhaf hissediyorum bu süreçte alışma süreciyle birlikte sona erer mi ?

  5. Hülya diyor ki:

    Bugün dişlerime e Max kuronlarım takıldı
    Ama bazı harfleri “s ve f” harflerini söylerken zorlanıyorum
    Alışma süresi bitince düzelir mi?
    Teşekkür ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir