Şeffaf plak tedavisi, yani Ortodonti tedavi, dişlerdeki yerleşim bozukluklarıyla ilgilenen bir diş hekimliği bölümüdür. Diş plağı neden takılır? Ortodontik tedavi yani Şeffaf plak tedavisi (tel tedavisi) dişleri düzeltirken, dişlerin üzerine yapıştırılan, tedavinin sonuna kadar dişlerin üzerinde kalan braketler ve hafızalı telleri kullanıp bu sayede dişleri sağ-sol, ön-arka, ileri-geri ve yukarı-aşağı yönde hareketlerle düzelten diş hekimliği bölümüdür. Günümüzde gelişen teknoloji ve tıp sayesinde bu tellerin ve braketlerin görevini yerine getiren şeffaf plak tedavisi diş düzeltme hayatımıza girmiştir. Peki Şeffaf plak tedavisi nedir neden takılır? Diş plağı ne işe yarar? 

Şeffaf Plak Tedavisi Neden Uygulanır?

İçindekiler

Tel takmak istemeyen ve sadece dişlerindeki çapraşıklıkların düzeltilmesini isteyen hastalarımıza önerdiğimiz, dişlerdeki çapraşıklığın görünmez bir şeffaf plak tedavisi sayesinde düzeltilmesini sağlayan kişiye özel üretilmiş ve bütün dişlerini şeffaf bir şekilde saran diş plaklarıdır. Peki diş plağı nasıl kullanılır?

Şeffaf plak nedir? Özellikle halka açık, kamusal alanlarda çalışan, medya ve sanat dünyasında faaliyet gösteren ya da genel olarak dışarıdan farkına varılmaksızın etkili ve hızlı bir diş yapısı düzeltme tedavisi yaptırmak isteyen kişilerce şeffaf plak tedavisi tercih edilmektedir. Böylece kişiler günlük yaşamda herhangi bir farklılık hissetmeksizin, günlük sosyal faaliyetlerinden ve alışkanlıklarından vazgeçmeden, dişlerine gurur ve özgüven içinde gülümseyebilecekleri mükemmel bir form kazandırabilmektedirler.

Şeffaf Plak Nasıl Yapılır?

Şeffaf Plak Analiz Görüntüsü

Şeffaf plak tedavisi başlamak için öncelikle ağız içi muayenesi yapılır ve diş şeffaf plak fiyatları belirlenir. Sonrasında hastamız şeffaf plak tedavisine uygunsa ağız içinden ölçü alınarak dişlerin dijital ortama aktarılması gerekmektedir. Dijital ortama aktarılan ölçü sayesinde artık dişlerimizin son halini dijital olarak görebilme imkanımız olacaktır. Bu işlem yaklaşık 1-2 hafta sürmektedir. 

Şeffaf plak ne kadar kullanılır? Şeffaf plak sistemi kişiye özel, sert plastikten üretilmiş şeffaf plaklar üzerine kurulmuştur. Kişiye özel üretilen bu plaklar, 2 haftada 1 yeni bir şeffaf plak ile değiştirilir ve her değişim sonrasında dişler bir miktar istenilen yöne hareket etmiş olur. Son plağa gelindiğinde ise artık dişlerimiz istediğimiz konuma geldiyse dişlerimizin arkasına retainer adı verilen ve görünmeyen bir tel takılır ve tedavimiz sonlanır.

Şeffaf plak kaç saat takılmalı? Şeffaf ortodontik plakları 1 günde yaklaşık 20-22 saat takmanız gerekmektedir. Kalan 3-4 saatte ise yemek yemek ve diş fırçalamak için kullanmanız gerekmektedir. Bana göre şeffaf plak tedavisi en önemli dezavantajı da budur. Yani tedavinin başarılı olmasının hastamıza bağlı olması, hastamız plağını 20 saat değil de 12 saat takarsa maalesef ki tedavimiz istediğimiz gibi ilerlemez. Şeffaf plak tedavisi ne kadar sürer? diye soracak olursanız şeffaf plak tedavisi süreniz dişlerinizin var olduğu konuma göre ortalama 3-5 ay arası sürmektedir. Her bir şeffaf plak günde en az 22 saat kullanılacak olup 2 hafta boyunca takılır.

Şeffaf Plak Fiyatları

Şeffaf plak fiyatları hastaya uygulanacak ortodonti tedavisi türüne göre değişiklik gösterir. Plak tedavileri sonrasında yapılan pekiştirme tedavisi şeffaf plak fiyatları da isteğe göre belirlenmektedir. Şeffaf plak tedavisi fiyat 2020 ve şeffaf plak tedavisi fiyat 2021 yılları için TDB verilerine göre düzenlenir. İnvisalign şeffaf plak fiyatları ve şeffaf plak fiyat listeleri TDB verilerinde her yıl düzenli olarak güncellenir. Kliniğimizde uygulanan şeffaf plak ücretleri hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Şeffaf Plak Tedavisi Avantajları ve Dezavantajları

Her tedavide olduğu gibi şeffaf plak tedavisi de avantaj ve dezavantajlara sahiptir.

Şeffaf Plak Tedavisinin Avantajları

💠 Şeffaf plak tedavisi en önemli avantajı görünmez olmasıdır. Çok yakın arkadaşlarınız aileniz bile siz söylemeden plak taktığınızı %90 bilmeyecektir. 

💠 Şeffaf plaklarla yapılan plak tedavisi klasik ortodontik tedavilere göre daha hızlı bir şekilde dişlerdeki çapraşıklık sorununu düzeltirler.

💠 Şeffaf diş plağı kullanırken, plağı çıkarıp istediğiniz her şeyi yiyip içebilirsiniz. Şeffaf plak tedavisi için tel tedavisindeki gibi kısıtlamalar yoktur.               

👉 Tel ile ortodontik tedavide neler kısıtlanır öğrenmek için tıklayın.

💠 Şeffaf plak tedavisi ile hastalarımız dişlerinin öncesi-sonrasını bilgisayar üzerinde görebilmekte ve kararını ona göre vermektedir.

💠 Şeffaf plak tedavisi sırasında dişlerinizin üzerinde metal braketler olmayacağı ve düzenli olarak rahat bir şekilde eskiden fırçaladığınız gibi dişleri fırçalayabildiğiniz için dişlerinizde ve diş etlerinizde problem olmayacaktır.

💠 Şeffaf plak tedavisi gören birisi istediği zaman şeffaf plağını çıkarabilir ve plaksız halledebileceği işleri kolayca halledebilir.

Şeffaf Plak Dezavantajları

💠 Şeffaf plak tedavisi dezavantajlarından en büyüğü tedavinin hastamızın elinde olmasıdır. Hastamız plağı 21-22 saat takması gerekir ama buna uyup uymamak tamamen kendi elindedir. Günde 12 saat takılan şeffaf plaklar maalesef dişlere istediğimiz etkiyi vermeyecektir.

💠 Şeffaf plak tedavisi klasik ortodonti gibi her hastaya uygulanamaması.  %80-90 oranındaki hastalarımıza uygulanabilmektedir ama %10 kadar oranda şeffaf plak tedavisi uygulayamadığımız, tel tedavisine yönlendirdiğimiz hastalarımız bulunmaktadır.

💠 Sistemin mekanik durumundan dolayı, çok küçük dişlere sahip hastalarda kullanılamaz.

Görünmeyen tel tedavisinin avantajları ve dezavantajlarıyla anlatmaya çalıştım ama siz şeffaf plak tedavisi yaptırmak istiyorsanız mutlaka orthero ile görünmeyen tel tedavisi yapan doktorunuzdan muayene olmak için randevu almayı unutmayın.

Şeffaf Plak Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Şeffaf plak endikasyonları yani şeffaf plak tedavisi kimlere uygulanabilir ve şeffaf plak hangi dişlere uygulanır sorusunu cevaplamaya çalışayım.  

Şeffaf plak tedavisi iskeletsel olarak problemi olmayan ve dişlerindeki çapraşıklık miktarı aşırı fazla olmayan hastalarımızın yüzde 80-90′ ına uygulanabilir.

Örnek vermek gerekirse;

💠 Diş aralarındaki mesafe darlığı yani dişlerinin ağız içine yerleşmesi için yer darlığı çeken hastalarımızda.

💠 Dişler birbirinin üzerine yaslanmış, birbirine geçmiş gibi görünüyorsa, çapraşık bir görünümü olan hastalarımıza.

💠 Diş aralarındaki boşluk (Diestema) olan ve bundan rahatsız olan hastalarımıza

💠 Dişlerin diziliminde simetrik hatalar olan hastalarımıza

💠 12 yaşından büyük hastalarımıza

Şeffaf plak tedavisi kimlere uygulanır sorununu, kimler tercih etmeli diye düşünürsek;

Şeffaf plak neden takılır sorusu sıkça sorulmaktadır. özellikle halka açık, kamusal alanlarda çalışan, medya ve sanat dünyasında faaliyet gösteren ya da genel olarak dışarıdan farkına varılmaksızın etkili ve hızlı bir diş yapısı düzeltme şeffaf plak tedavisi yaptırmak isteyen kişilerce tercih edilmektedir. Böylece kişiler günlük yaşamda herhangi bir farklılık hissetmeksizin, günlük sosyal faaliyetlerinden ve alışkanlıklarından vazgeçmeden, dişlerine gurur ve özgüven içinde gülümseyebilecekleri mükemmel bir form kazandırabilmektedirler.

Şeffaf Plak Tedavisi Aşamaları

Şeffaf Plak Üretimi Öncesi Aşamalar

💠 Şeffaf plak tedavisi için uygunsanız alt ve üst çeneden birer ölçü alıyoruz.

💠 Hastamızın dişlerinin fotoğrafını alıyoruz. Ağız içi ve ağız dışı fotoğraflama sonrasında gerekirse bir de ağız içi röntgen çekiyoruz. Bu fotoğraflar şeffaf plak öncesi-sonrası için kullanılır.

💠 Ölçüler doktorunuzun çalıştığı şeffaf plak firmalarına gönderilir ve dişleriniz dijital bir ortama aktarılır. Hekiminizin ve sizin istekleriniz değerlendirilerek dişleriniz dijital ortamda sizin de anlayabileceğiniz şekilde şeffaf diş plağı öncesi sonrası görünümüyle belirtilerek son haline getirilir. Yaklaşık 1-2 hafta sürer.

💠 Dijital seffaf plak analizi çıktıktan sonra hekimimiz sizi çağırır ve siz de dişlerinizin son dijital hallerinden memnun kalırsanız onay verip şeffaf plakların üretimini başlatabilirsiniz. Şeffaf plakların üretilmesi yaklaşık 1-2 hafta sürecektir.

Şeffaf Plak Üretimi Sonrası Aşamalar

💠 Plakla diş düzeltme işlemi için dişlerinize özel üretilen plaklar gelir ve doktorumuz bize randevu oluşturur.

💠 Dişlerimizin bazılarına beyaz  butonlar koymamıza yarayan 1 adet alt ve üst çene için anahtar şeffaf plak ile dişlerimizin üzerine diş renginde butonlar koyulur. Bu butonlar klasik tel tedavisindeki porselen braketleri taklit eder ve ağız içinde neredeyse hiç gözükmez.

💠 Dişlerimizdeki çapraşıklık miktarı fazla ise dişlerin sağ ve solundan ipr dediğimiz çok ufak aşındırmalar yapılabilir, bu aşındırmalara stripping de denir. Bu aşındırmalar 0.05mm ile 0.30mm arasında değişmekte olup mineyi geçmediği için dişin çürümesine ve hassasiyete sebep olmaz.

💠 Tüm bu işlemlerden sonra birinci plağınızı doktorunuz takar ve sizden de dişe plak takmak çıkarmanızı ister. Nasıl kullanacağınız öğrendikten sonra artık diş plağı ve siz günde 24 saat birliktesiniz.

💠 ilk dişlere plak takılması dişlerinizde sıkışma ve ağrı hissedebilirsiniz. Bunun için korkmanıza gerek yok, doktorunuzun önerdiği yada evde daha önce kullandığınız bir ağrı kesici içebilirsiniz.

💠 Plaklarınız bitince tedavinize göre 1-2 ay kadar pekiştirme plağı takmanız gerekir. Diş düzeltme plağı normal taktığınız plaklardan biraz daha sert olup dişlerinizin yerlerine alışmaları için takılır.

💠 Şeffaf plak tedavisi de ortodonti tedavileri gibi geri dönebilirler, geri dönmemesi için dişlerin arkasına retainer denilen ve gözükmeyen tel takılır.

💠 Geçmiş olsun bütün aşamaları başarıyla tamamladınız:)

Şeffaf Plaklar Nasıl Kullanılır?

👉 Şeffaf plak kullanımı, temizliği, takılıp çıkarılmasını detaylı bir şekilde ele aldığımız yazımız için tıklayın..

Öncesi Sonrası;

14-15 ay süren tedavimiz öncesi sonrası

 

11-12 ay süren tedavimiz öncesi sonrası

 

8-9 ay süren tedavimiz.

 

 

 

 

Şeffaf diş plağı ne işe yarar? Ortodontistler ve ortodontik diş plağı tedavisi konusunda deneyimli diş hekimleri karşılaştıkları Çapraşıklık, kapanış bozuklukları, dizinsel bozukluklar ve yapısal deformasyon vakalarının %80 – %90 arasındaki kısmını Şeffaf plakların son derece etkin olan hareketli aparey sistemini –hem çocuklarda, hem de yetişkinlerde- kullanarak tedavi edebilmektedirler.

Şimdiye kadarki uygulamalarla kıyaslandığında şeffaf plak tedavisi sisteminin diş plak tedavisi sürecini kolaylaştırdığı ve kısalttığı görülmektedir. Bu da doktor için zamandan tasarruf, hasta için de konforlu ve daha hesaplı bir tedavi anlamına gelmektedir. Hekiminiz diş plağı öncesi sonrası süreçte takipte olacaktır. Şeffaf plak tedavisi öncesi sonrası süreçlerde hekiminiz ile irtibat halinde olarak olası aksaklıklarda yardım alabilirsiniz.

Yazımızı Değerlendirin
[Toplam: 20 Ortalama: 4.3]

  1. Merve diyor ki:

    2 aydir gece plaklarimi kullanmıyorum ama suan tekra kullanmak istiyorum bir gece taktim ve biraz agrim oldu sizce tekra takarsam bir proplem olurmu sanki dislerim sallaniyor gibi hissediyorum retainer telim zarar görurmu acaba

  2. Dilara diyor ki:

    Merhabalar
    Benim uyurken diş sıkma problemim var ve son zamanlardada diş gıcırdatmaya başlamışım malesef 🙁 diş hekimliği okuyan bir akrabam bana plak tedavisi önerdi bu yüzden size danışmak istedim plak tedavisi şikayetime uygun mu ve ne kadar sürede etki alabilirim.

  3. Şevval diyor ki:

    Merhaba Hamza Bey benim üst çenemde sağ ve sol tarafta çiğneme dişlerimde toplamda iki implantım var. Bu tedavi implantlar ile uygulanabilir mi?

  4. Emre diyor ki:

    Hocam iyi çalışmalar, ön köpek dişlerimde estetik dolgu var o dişin bir yanındaki diş içe eğrilmiş durumda.Bunun için şeffaf plak tedavisi olabilir miyim? estetik dolgular (2adet) sıkıntı olur mu? Saygılar.

  5. Yıldız diyor ki:

    Alt ve üst dişlerimde yamukluk var. Diş teli tedavisindeki gibi gerekirse en arka dişleri çekiyormusunuz. Ve tedavi öncesi dişlere dolgu tedavisi kanal tedavisi vs. yapılıp en sağlıklı hale getiriliyormu? Yoksa direk olarak şeffaf plağımı takıyorsunuz?

  6. Berfin tok diyor ki:

    Hayatımda sizin gibi mükemmel bir doktor görmedim. Oha dedim böyle doktorlar varmı hala abi yaa. Baba mükemmel 👏👏👏👏 Keşke dişlerimi sizde yaptirabilsem ama. Tam olarak adresinizi bilmiyorum. Ben Türkiyenin öbür ucundayim ve burdaki hekimler iyi değil. Bir iki kişi dışında. Onlar da sıra yok . Keşke sizden randevu alabilsem. Ben mardinde oturuyorum. Belki gelebilme imkanım olur . Lütfen

  7. burak diyor ki:

    merhaba, cenem genis ve dislerimin arasinda bosluklar var. saniyorum bu tedavi icin uygunum. beni endiselendiren tedavi sonrasi kalici retain mevzusu. acaba bunlari ne kadar süreyle kullanmam gerekecek? tedavi süresiyle bir ilgisi var mi ? ömür boyu kullanma gibi birsey var mi?

    tesekkür ederim

  8. yaren diyor ki:

    merhaba üst dişlerim için 2 senelik tel tedavim yeni çıkaarıldı şeffaf plak günde 16-17 saatte ve 1 aydan sonra sadece geceleri takmam gerektiği söylndi burda saatler farklı diş yapısına göre mi saatler değişiyor ?

    • Hamza Keskin diyor ki:

      Merhaba,
      burada anlattığımız şeffaf plak tedavisiyle ortodontik tedavi, sizin doktorunuzun size verdiği ise retainer tedavisinde kullanılan şeffaf plak. Siz doktorunuzun dediğini yapın.
      Geçmiş olsun.

  9. Yılmaz diyor ki:

    Bu şeffaf plaklar diş kapanmasına da yardımcı oluyormu dişlerim tam kapanmıyor ön sıralı dişler boşluk var alt üst birbirine değmiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir