Tek diş kaplama tedavileri hassas çalışmalar ile yapılan işlemdir. Dişlerde oluşan çürüklere dolgu tedavisi yapıldıktan sonra dişler tek kaplama tedavi için uygun hale getirilir. Tek diş kaplama tedavi süresi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Kaplama tedavisi yapılacak olan diş hastaya özel olarak yapılır.

Tek Diş Kaplama Nedir?

İçindekiler

Dişlerimizi yiyip içtiğimiz yiyecek ve içeceklerden sonra fırçalanmaz ise çürümeye başlar ve öncelikle ilk olarak dolgu tedavisi yapılması gerekir. Tek diş kaplama nedir? sorusunu merak edenler için dolgunun yeterli olmadığı durumlarda tek diş kaplama yapılır.

( Dolgulu dişlerimiz daha uzun süre kullanmak için nelere dikkat etmemiz gerekir öğrenmek için tıklayın. )

Dolgu tedavisi işlemleri ne kadar ertelenirse dişimiz gün geçtikçe çürür ve dolgu miktarı giderek artar. Bu gibi dolgunun çok büyük olduğu durumlarda dişin daha sağlam olması için dişinizi çepeçevre saran, sağ ve soldaki dişlerle uyumu dolgudan daha iyi olan zirkonyum kaplama ya da metal üzerine porselen işlenerek yapılan protezlere diş kaplaması denir. Bu protezler bir bütün halinde yapılabildiği gibi tek diş kaplama şeklinde de yapılabilir. Diş Kaplama tek diş için, çok fazla doku kaybı olan dişlerde, dolgudan daha avantajlı olup kesinlikle yapılmasını tavsiye ederim. Tek diş kaplama yapılmazsa olur mu diye soracak olursanız, dolgunun büyük olduğu dişlerde dişlerin kırılma ihtimalini çok azaltacağı için tek diş kaplama yapılmasını tavsiye ederim.

Tek Diş Kaplama
Tek Diş Zirkonyum Kaplama

Tek Diş Kaplama Tedavi Türleri

Tek diş zirkonyum kaplama mı yaptırmalıyım yoksa tek diş metal üstü porselen mi yaptırmalıyım. Bu durumda hangi dişinize tek diş kaplama yapılacağı önemlidir. Ön bölge dişlerinize yada şöyle diyelim gülümserken görünen dişlerinize tek diş zirkonyum kaplama öneririm. Arka bölgedeki, gülümserken gözükmeyen dişlerinize ise tek diş metal üstü porselen kaplama yaptırabilirsiniz. Burada en önemli fark tek diş kaplama fiyatı bilgisidir. Maddi durumunuz müsait ise tek diş zirkonyum fiyatına bakmadan yaptırabilirsiniz.

Zirkonyum kaplamanın avantajları için tıklayın.

Tek Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Tek diş kaplama işlemi aşamalı olarak yapılmalıdır. Alanında uzman hekimlerimiz tarafından Keskin diş kliniği ortamında yapılan tek diş kaplama aşamalarını sırasıyla maddeler halinde anlatmaya çalışayım.

🔹 Tek diş kaplama yapılacak olan dişinize anestezi iğne yapılır ve diş kesimi yapılırken herhangi bir ağrı hissetmemeniz sağlanır.

🔹 Diş kaplama yapılacak dişiniz uyuştuktan sonra dişinizin ufaltılması, kesilmesi işlemi yapılır. Dişiniz kaplama için hazırlanır. Gerekirse içine resimde görüldüğü gibi fiber post konulabilir.

🔹 Diş kesimi işlemi bittikten sonra dişinizden özel bir kaşık ve silikon yardımıyla ölçü alınır.

🔹 Kesilen dişin üzerine gerekiyorsa geçici bir diş yapılır. Ve size randevu verilir. Ölçünüz diş teknisyenine gönderilir.

🔹 Diş teknisyeninden tek kaplama dişiniz geldikten sonra kesilen dişinizle uyumuna bakılır. Burada bakılan uyumlar; Alt dişlerle olan ilişkisi, komşu dişlerle olan ilişkisi, diş etiyle kaplamanızın arasındaki ilişki gibi uyumlara bakılır ve gerekirse teknisyene geri gönderilip düzeltilmesi istenir. 

🔹 Son aşamada ise diş kaplamanızda uyum sorunu yoksa tek zirkonyum dişiniz ya da metal üstü porselen dişiniz daimi olarak yapıştırılır. 

Tek Diş Kaplama Fiyatı ?

Tek diş porselen kaplama fiyatı doğal olarak yaptıracağınız yere göre değişmektedir. Bu fiyat değişkenliği bir çok sebebe bağlıdır. Tek diş kaplama yaptıracağınız kliniğin konumu, sosyal çevresi ve kliniğin kaplamanızı yaptırdığı teknisyenin kalitesine göre değişmektedir. Size ortama olarak tek diş kaplama fiyatları 2018 2019 için verecek olursam en uygun 250 ₺ ye bulabileceğinizi düşünmekteyim. Bu rakam 1000-1500 ₺ ye kadar çıkabilmektedir. Bu fiyat farkında yukarıda saydığım sebepler etkilidir.

Tek diş kaplama fiyatı ne kadar ? Türk Diş Hekimliği Birliğinin taban fiyatları:

Keskin diş kliniğimizde belirtilen tüm fiyatlar Türk Diş Hekimliği Birliği tarafından verilen taban fiyatlara cüzi miktarlarda eklenen fiyatlardır. Tek kaplama fiyatları tavsiye edilen fiyatlardır ama çoğu klinik bu fiyatların altına kaplamalar yapmaktadır. Normal tek diş kaplama fiyatlarının altında olan fiyatlarda kaplama yaptırmanız önerilmez. Kliniğimizdeki fiyatları öğrenmek için 0553 333 55 30 numaralı telefondan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Tam Seramik Kuron (Metal Desteksiz) Zirkonyum kaplama : 885 tl

Veneer Kuron (Seramik) metal üstü porselen : 420tl

Tek Diş Kaplama
Tek Diş Kaplamalarda Fiber Post Kullanımı

Kalan diş kökünden yararlanılarak yapılan porselen kaplamalar ile uzun süre doğal dişlerinizi kullanabilirsiniz.

👉 Kaplama sonrası nelere dikkat etmeliyim?

Bu konuyla ilgili kaplama sonrası başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz. Çok kapsamlı bir şekilde anlatmaya çalıştım.

👉 Tek diş kaplama yaptıramazsam ne yapılabilir?

Dişinizin durumu çok kötü ve tek diş kaplama yapılamayacak gibi ise dişinizi çektirmenizin yerine implant yaptırmanızı tavsiye ederim. İmplantlarla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için implant diş nedir? başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ederim.

👉 Tek diş kaplama kaç gün sürer?

Kaplama tedavi süresi kaplamanın çeşidine göre değişir. Tek diş kaplama tedavisi ortalama olarak 2-3 gün sürmektedir.

👉 Tek diş kaplama fiyatı ne kadar?

Kaplama fiyatları hastaya uygulanacak tedavi türüne göre belirlenmektedir. Tek diş kaplama tedavi fiyatları için kliniğimizi arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz. 

👉 Tek dişe kaplama yapılır mı?

Evet tek diş için kaplama tedavisi uygulanabilir. İşlevini yitirmiş veya görsel estetik açısından diş kaplama tedavisi önemli bir detaydır.

Tek Diş Kaplama
Tek Diş Kaplama Tedavisi

👉 Tek diş zirkonyum ne kadar?

Tek diş zirkonyum kaplama fiyatı klinikte uygulanan işlem ve malzemelere göre belirlenir. TDB’ nin tek diş zirkonyum ücret listeleri baz alınarak tedavi fiyatları hesaplanır.

👉 SGK tek diş zirkonyum tedavisini karşılıyor mu?

Evet SGK diş estetiği uygulamalarını artık karşılıyor. Devlet hastanesinde diş kaplama fiyatları 2020 ve 2021 yılı için güncel fiyat listeleri bilgisi vermektedir.

👉 Dolgu yapılan dişe kaplama yapılır mı?

Diş kaplama tedavileri genel olarak diş dolgusu işleminden sonra yapılan işlemdir. Yapılan kaplama tedavisi dişi bir arada tutar ve sağlamlaştırır.

👉 Kanal tedavisi yapılan dişe kaplama yapılır mı?

Kanal tedavisi ile ölü dokular çıkarıldıktan sonra kaplama tedavisi yapılması önerilir. 

Yazımızı faydalı bulduysanız yıldız vermeyi unutmayın:)

[kkstarratings]

Kaynak  

TÜRK DİŞ HEKİMLERİ BİRLİĞİ ( http://www.tdb.org.tr/tdb/v2/ekler/2021_Yili_Rehber_Tarife_Kitapcigi.pdf )

TÜRK DİŞ HEKİMLERİ BİRLİĞİ ( http://www.tdb.org.tr/ )

Yazımızı Değerlendirin
[Toplam: 92 Ortalama: 4.4]

  1. Arzu diyor ki:

    Hocam on üst sağ tavşan disim kırıldı 20 sene oluyor dolgu ile kullanıyordum ve artık kırıldı bütün canlılığını kaybetmiş bir kliniğe gittim zirkonyum kaplama yapılacak dendi önce kanal tedavisi sonra kaplama 4000 lira fiyat verdiler aslında onun yanındaki dişimde çarpık ikisini bereber olmaz dört yada tek diş dendi sizce doğrumu

  2. Abdullah diyor ki:

    Hocam merhaba benim dişim kırılmıştı dolgu yaptırdım yaptırdıktan sonra gözle görülmeyen ufak bi siyahlık vardı 1.5 yıl oldu şimdi şimdi o siyahlık buyudu bunun icin ne yapmam gerekir ve fiyat bilgisi alabilirmiyim tek diş bu arada

  3. İlknur zengin diyor ki:

    Hocam 2 aydır 14 dişime zirkonyum kaplatmak için uğraşıyorrum şu an geçici takılan öndişler oldukça uzun ve konuşma bozukluğu oluştu artısında üst damağımı çok itiyor alt dişler ise içerden okadar kabarık ki sürekli dilime değiyor ve başka bir dişçiye sorduğumda dişetleriniz dedavi edilmeden yapılmış ve tek tek yapılması daha uygundu dedi ne yapayım bir yardım lütfen

  4. Pingback: Diş kaplama nedir? Tek dişe kaplama yapılır mı? - Pozitif İçerik

  5. Dilek diyor ki:

    Hocam benim ust 25 nolu disim içten çürümüş Yani tarafta kaliyor, corona da iki parcasi kirildi sadece on taraf kaldi doktorlar cekelim diyor implant çok pahalı porselen kaplama mi onerirsiniz

  6. ahmet diyor ki:

    Merhabalar hocam, 8 ay önce benim sol alt 1.azi dişime kanal tedavisi uygulandı. Bu tedaviden 1 ay sonra ağrı sebebiyle tekrar kliniğe gittim. Fakat bana bu ağrının normal olduğu söylendi. Ardından 2 ay sonra tekrar gittim. Bu sefer dis kokunde lezyon biriktiğini, bu sebeple tekrar oyulup lezyonun boşaltilmasi gerektiği soylendi. Disimi tekrar oydular ve 2 gun acik kaldi. Sonradan tekrar doldurdular. Bu doldurmadan 2 hafta sonra diste hem agri hem de apse olustu. 2 gun once tekrar gittim muayene sonucunda disin cekilmesi gerektigini veya saglam koklerinden dayanak alarak kaplama yapilabilecegini soyledi. Tek dise kaplama saglikli olur mu? Veya ne önerirsiniz? Teşekkürler

  7. Oktay diyor ki:

    Merhabalar hocam benim azı dişime yıllar evvel dolgu tedavisi yapılmıştı fakat dolgu düştü şu an göründüğüm doktor dişlerinin çevresi kırılmış kaplama şart dedi şimdi tek dış üstünden mi kaplama uygulanır?

  8. Yusuf Ziya diyor ki:

    Diş teli tedavisi gördüm alt sağ santral kesici dişim kırık ve kanal tedavisi gördüm yandaki dişler bozulmadan tedavi uygulanabilirmi?

  9. Gulseren diyor ki:

    Merhaba 10 yıl önce köprü yaptırmıştım.Şimdi dişeti çekilmesi sebebi ile köprünün değişmesi gerekiyor.Köprüden vazgeçip diğer iki dişi kaplama yaptırsam olur mu?

  10. Said diyor ki:

    Merhaba benim önden 4 dişim kaplama ve karardı kaplamaları çıkartıp ikinci bi kaplama yapıla bilirmi
    Yada beyazlatılırmı

  11. Eren diyor ki:

    4 yukari azi dislerim 4 tanede aşağıdaki azi dislerim çürük ve bazılarının kökleri kalmis sadece yapılması kac gun surer ortalama fiyati ne olur

  12. Nurdan diyor ki:

    Merhaba , benim arka dişlerim dolgulu birde siniri alındı , yani bazı dişlerimde sinir yok . Bu durumda ben kaplama yaptirabilirmiyim?

      • Nuray kelek diyor ki:

        Merhaba benim üst dişlerim kısa ve görünümden rahatsız oluyorum 6.tı üst ön diş yaptirmak istiyorum yaş olarak da genç olduğum için görüntü olarak da kaba görünsün istemiyorum ortalama ne kadar fiyat olur ve ne tercihiz olur

  13. defne beril diyor ki:

    hocam merhaba implant yaptırdım yeni porselen diş yerine tek bir diş için zirkonyum yaptırabilir miyim ve hangisi daha maliyetli acaba porselen mi yoksa zirkonyum mu?

  14. Hassan diyor ki:

    Merhaba hocam Atlas cem Üniversal Self Adhesive Dual cure Resin Cement Bu yapıştırıcı zirkonyum için uygunmu Hocam cevaplarsanız sevinirim teşekkür ederim

    • Sinem diyor ki:

      Merhabalar benim en altta bir disime 2015 yilinda kanal tedavisi ve sonrasinda dolgu yapıldı şimdi bu dişimle hiçbirşey yiyemiyorum ve zaman zaman ağrı ve koku oluyor dişçiye gittiğimde dişimden gelen kokudan rahatsız olduğumu belirttim ve bana dişin kesilip kaplama yapılması gerektiğini kökünün ancak bu şekilde önlenebilecegini söyledi ögrenmek istedigim sizden bu tedaviden sonra tamamen koku kalkarmi ortadan.

  15. Züleyha diyor ki:

    Merhaba hocam size sorum zirkonyum dişe uygulanan ne tür yapıştırıcı kullanıyosunuz ben ön dişime zirkonyum yaptırdım ama her defasında düştü cevabı nız için şimdiden teşekkür ederim

  16. Uğur diyor ki:

    Hocam iyi akşamlar benim sorum kaplama yaptırdığım disim kırıldı ama kökü duruyor bu dişe zirkonyum kaplama yapilabilir mi ve bu zirkonyum dişin kırılma veya çürüme tehlikesi var mi yani uzun süre kullanılabilir mi ?

    • Hamza Keskin diyor ki:

      Merhaba,
      tabiki kırılan kaplamanın yerine zirkonyum yaptırabilirsiniz. Kaplamanın çürüme gibi bir ihtimali yok ama düzenli kontrolleri ve bakımları yapılmayan dişin çürüme ihtimali her zaman vardır.
      Geçmiş olsun.

  17. ş.gungor diyor ki:

    Merhaba Hamza bey sağ üst çenede azi dişlerde 4 ve sol alt çenede 3 adet yan yana implant takıldı üstüne zirkonyum kaplama yapılma aşamasındayim dişler üzerine tek tek olsun istiyorum sizin önerimiz nedir . Dayanıklılık ve destekleme için tek parça olması mı siz kendinize yapsanız nasıl yapardınız teşekkür ederim

    • Hamza Keskin diyor ki:

      Merhaba,
      bu konuda maalesef implantların konumlarını görmeden ve muayene etmeden yorum yapmam imkansız. İmplantı yaptırdığınız hekiminize işi bırakmanızı tavsiye edebilirim.
      Geçmiş olsun.

  18. Beray diyor ki:

    Merhaba hocam azı dişimin yanındaki dişim geçen gün kırıldı ve çok az bir parça onu tutuyor gülerken resmen insanlardan saklayarak gülmeye çalışıyorum . Maddiyat önemli ama yapılması da ne önerirsiniz

  19. mahmut diyor ki:

    öndekı tek dişime porselen kaplama yapıracagım tek dişime yaptığım için sırıtırmı şimdiden vereceğiniz cevap için teşkkür ederım

    • Hamza Keskin diyor ki:

      merhaba,
      iyi bir hekime yaptırırsanız sırıtmaz. Bir de yaptırdığınız materyale göre de değişir. Dişinizin durumu iyiyse zirkonyum yada e-max tercih edebilirsiniz.
      Geçmiş olsun.

  20. volkan yaman diyor ki:

    hocam ben 15 yasındayım ve ön dişlerim salaniyo ve sag ön dişimin yanindaki dis kirildi cok az bisey dis var sizce ne yapmaliyim salanmaması icin ve kitik dis icin simdiden saglun hocam

    • Hamza Keskin diyor ki:

      merhaba,
      ön dişlerinin sallanması biraz sıkıntılı bir durum. Senin korktuğun kadar sallanmıyor olabilir. Güvendiğin bir diş hekimine muayene olmanı tavsiye ederim. Gerçekten sallanıyorsa çok hızlı bir şekilde müdahale edilmeli.
      Geçmiş olsun.

    • Hamza Keskin diyor ki:

      Merhaba,
      ne zaman yapılmıştı kanal tedaviniz. Ağrınız varsa tekrar kanal tedavisi yapılması gerekebilir. Kırık parça da var ise o zaman kaplama yapılması gerekir. Muayene etmeden malesef net bir şey söyleyemeyiz.

  21. Hassan diyor ki:

    Merhaba hocam kesilmiş ve sadece kök diş üstüne zirkonyum kaplama yapılırmı cevapaldığınız için şimdiden teşekkürler hocam

  22. Züleyha diyor ki:

    Hocam benim dişimi doktor metal dişe göre biraz fazla kesmiş şimdide sallanıyor ben zirkonyum yaptırıyorum bi sorun olurmu lütfen beni aydınlatırsanız sevinirim

  23. Züleyha diyor ki:

    Merhaba hocam tek diş yapımında zirkonyum ve porselen kesimi aynımı

    Merhaba hocam diş kaplamada zirkonyum porselen kesimi aynımı

  24. Aysegul diyor ki:

    Hocam merhaba benim dişimin ön kısmı altta diş kanal tedavisi oldu 8 veya 9 yıl önce şuan dişin alt kısmı kötü görünüyor hafif siyahlık var röntgen çekildi diş kökünde intihap varmış yanındaki diş kökünede bulaşmış iki diş kaplama olurmu acaba

    • Hamza Keskin diyor ki:

      Merhaba,
      neden kötü dursun, aksine dişleriniz kararmış ise daha beyaz durur. Ama dişinizi tamamen küçültmeden önce endobleaching veya lamine yöntemlerini denemenizi tavsiye ederim.
      Geçmiş olsun.

  25. CANSU diyor ki:

    HOCAM MERHABALAR benim ön dişim kanal tedavili ve hafif çapraşıklık var. dişi çekdirmeden kaplama ile kurtarma şansım varmı

  26. Fatma diyor ki:

    Merhaba şuan dişlerimi yaptırıyorum ama aklımda sorular oluştu doktoruma sorduğum da aldığım cevap açıkçası tatmin etmedi. Köprüler hariç diğer dişlerim tek tek takilacakmis ikili veya üçlü şekilde takılması mı tek tek takılması mı sağlıklı olur sizce? Düşünceniz benm için çok önemli…🙏

  27. Esra diyor ki:

    Hocam merhaba bugün kaplama diş yaptırdım tek dis ama bana şuan büyük sıkı ve oguturken tuhaflık hissediyorum oguturken birbirine surtuyo bazen bu duzelirmi

    • Hamza Keskin diyor ki:

      Merhaba,
      Kaplama yapılan dişiniz ilk başlarda normal boyutunda olsa bile size, dilinize, kocaman gelebilir ama 1 hafta içinde kendi dişiniz gibi hissedersiniz. Korkmayın.
      Geçmiş olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir