Dişimize çekimden önceki son durağına kanal tedavisi diyebiliriz. Diğer bir değişle kanal tedavisi ile kurtarılamayan dişin çekilmesi gerekir. Bu yazımızda kanal tedavisi bütün yönleriyle ele alıp, aklınızdaki bütün soru işaretlerini kaldırmayı amaçlıyorum. Kanal tedavisi neden yapılır? sorusuna ön bilgi verdik. Hazırsak başlayalım.

Kanal Tedavisi Nedir?

İçindekiler

Kanal tedavisi nedir? Kanal tedavisi nedir ve nasıl yapılır? Çürüyen dişteki madde kaybının, dişin sinir ve damar dokusuna kadar dayanması sonucu dişimiz canlılığını yitirir. Canlılığını kaybeden dişin sinirleri ve damarları enfekte olur ve ağrı yapmaya başlar. Bu sinir ve damarların temizlenmesi ve dezenfekte edildikten sonra doldurulması işlemine Kanal Tedavisi denir.

Sadece çürüyen dişlere kanal tedavisi yapılmaz. Kırılan, çatlayan, yanlış tedavi edilen veya protezde estetiği sağlamak için bazı durumlarda ağrı olmadığı halde kanal tedavisi yaptığımız oluyor.

Kanal Tedavisi
Kanal Tedavisi Nedir?

Endodontist nedir? Kimdir?

Kanal tedavisi uzmanına verilen özel isimdir. Endodonti ise kanal tedavisi latince ismidir. Diş hekimliği fakültesini bitirdikten sonra 3 veya 5 yıl süreyle endodonti üzerine uzmanlık ya da doktora eğitimi alınır. Alınan eğitimlerde pulpa ve periapikal doku hastalıklarının tanı ve tedavisi üzerinde uzmanlaşmış hekimlere endodontist denir.

Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılır?

Kanal tedavisi hangi durumlarda yapılır? Kanal tedavisi diş ağrısı dayanılmaz olduğu durumlarda kökte oluşan ağrının rahatlatılması ve iltihabın dışarı atılması gerektiği durumlarda ve aşağıdaki durumlarda kanal tedavisi yapılmaktadır.

  • Gece ağrı yapan, uyutmayan dişlere,
  • Sinirin açığa çıktığı büyük diş kırıklarında,
  • Aşırı aşınmış, hassasiyet yapan dişlere,
  • Travma ya da ortodontik tedavi sonrasında canlılığını yitirmiş dişlere,
  • Siniri ölmüş ve renk değiştirmiş dişlere,
  • Yemek yerken geçmeyen ağrıyan dişlere,
  • Altında iltihap, apse olan dişlere, kanal tedavisi uygulanır.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır? Kanal Tedavisi Aşamaları

Kanal tedavisi nasıl yapılır ve kanal tedavisi aşamaları nelerdir? Sizler için araştırdık.

  • Anestezi yapılır ve kanal tedavisi yapılacak olan diş uyuşturulur.
  • Çürük temizlenir ve pulpa odası yani dişin sinirlerine ulaşılır.
  • Dişin kökündeki enfekte sinir ve damarlar temizlenir.
  • Diş, klorheksidin, sodyum hipoklorit ve serum gibi dezenfektanlarla defalarca yıkanır.
  • Kök ucuna kadar kanal eğeleri ile kök kanalı şekillendirilir.
  • Şekillendirilen kanalın içleri özel dolgu maddeleriyle kök ucuna kadar doldurulur.
  • En son kompozit dolgu ile bitirilir. Doktorunuz dişteki madde kaybı çok ise kanal tedavisi  sonrasında kaplama yaptırmanızı tavsiye edebilir.

Kanal Tedavisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kanal tedavisi hakkında aklınızda birçok soru oluşabilmektedir. Aslında bilinenin aksine kanal tedavisi zararı olmayan, kurtarılması mümkün dişler için en kolay tedavi yöntemidir. En sık sorulan sorulardan bazılarını sizler için derledik.

⭐ Kanal tedavisi ne kadar sürer?

Kanal tedavisi ne kadar sürer? Kanal tedavisi süresi dişin zorluk durumuna göre 30dk ile 120dk arasında sürebilir. Rahat bir şekilde görülen ve genellikle geniş bir kanala sahip ön dişlerde kanal tedavisi kısa sürede bitebilirken, zor görülen dudak ve dil gibi etkenlerin daha etkin olduğu arka bölgelerde kanal tedavisi daha uzun sürer.

⭐ Kanal tedavisi acıtır mı?

Kanal tedavisi acıtır mı? Kanal tedavisi ağrı yapmaz. Çünkü kanal tedavisi süresince anestezi yapıldığı için dişiniz uyuşuk olacaktır.

⭐ Kanal tedavisi olan diş ağrır mı?

Kanal tedavisi olan diş ağrır mı? kanal tedavisi olan dişte 1 2 saat ağrı olabilir. Kanal tedavisi olan diş neden ağrır derseniz diğer diş tedavilerinde olduğu gibi diş etine müdahale yapıldığı için kanal tedavisi ağrısı meydana gelebilir. Ancak bu durum acı eşiğine de bağlıdır. Kanal tedavisi zor mu diye soran birinin net cevap alması imkansızdır. Acı eşiğiniz ne kadar dayanıklı ise kanal tedavisi ağrısını o kadar hissetmezsiniz. Önemli olan kanal tedavisi yapan hekimin uzmanlığıdır. Yanlış kanal tedavisi sonuçları dayanılmaz ağrılara yol açabilir.

⭐ Kanal tedavisinden sonra ağrı normal mi?

Kanal tedavisi yapılan diş neden ağrır? Kanal tedavisi ve dolgu yapılan diş neden ağrır? kanal tedavisi sonrasında ağrı çok az olabilir. Bu kanal tedavisi ağrısı ağrı kesici ile geçen bir ağrı olur.

👉 Kanal tedavisi sonrasında dikkat etmemiz gerekenler çok uzun olduğu için size Kanal Tedavisi Sonrası başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ediyorum. 

⭐ Kanal tedavisi yaptırdım ama dişim ağrıyor. Ne yapabilirim?

Kanal tedavisi yaptırdım ama dişim ağrıyor diyorsanız kanal tedavisi ağrısı için ilk öncelik ağrı kesici içmelisiniz. Genellikle bu kanal tedavisi ağrıları azalarak devam edebilmektedir. Ağrınız hala geçmiyor ve sürekli artıyor ise doktorunuzdan randevu almanızı tavsiye ederim.

Dolgu yapılan diş neden ağrır?

Dolgu yapılan dişin ağrımasının sebepleri;

  • Yapılan dolgunun sinire çok yakın olması
  • Yapılan dolgunun çok büyük olması
  • Çürük bırakılması olabilir.

bu durumlarda 1 hafta içinde ağrınız geçmez ise dişinize kanal tedavisi yapılması gerekebilir.

Kanal Tedavisi
Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi zararları var mı?

Kanal tedavisinin zararları var mı? Kanal tedavisi için bilinen bir zarar yoktur. Kanal tedavisi diş ağrının geçmesi için çekilmesi gereken dişi kurtaran mucize bir tedavidir. Kanal tedavisi uygulanan dişler periyodik bakımlarla uzun yıllar kullanılabilir. Kanal tedavisi yapılan dişte yeniden çürük ya da sorun yaşanmaması için bakımı ve hekim kontrolleri ihmal edilmemelidir. Doğru yapılan uygulamalar ile kanal tedavisi herhangi yan etkiye ya da zarara sebep olmaz.

Kanal tedavisi neden yapılır?

  • Ağrıyan dişin daha fazla ağrımaması,
  • Çürük dişin çürüğünün daha fazla ilerlememesi,
  • Ölü dişlerin altındaki iltihap ve apsenin kurutulması,
  • Kırılıp siniri açığa çıkan dişlerin ağrı yapmasını engellemek,
  • Estetik amaçlı fazla kesilen dişlerin hassasiyetini azaltmak için kanal tedavisi yapılır.

Kanal tedavisi sonrası yemek yenir mi?

Kalan tedaviniz bitti ise uyuşukluk geçtikten sonra yemek yiyebilirsiniz. 2 seans sürecek bir kanal tedavisi var ise 1. seans sonrasında geçici dolgu koyulacağı için kanal tedavisi yapılan dişinizle yapışkan yiyecekler tüketmemelisiniz. Geçici dolgunuz çıkabilir.

⭐ Kanal tedavisinden sonra su içilir mi?

Kanal tedavisinden sonra su içilir mi? Evet su içebilirsiniz. Kanal tedavisi sonrasında çok sıcak veya çok soğuk içecekleri tüketmemeye özen gösterin yeterlidir. İstediğiniz kadar su içebilirsiniz.

Ön diş kanal tedavisi zor mu?

Ön diş kanal tedavisi de arka diş kanal tedavisi gibi özenilerek yapılması gerekir. Zorluk kısmına gelirsek yaklaşık 60dk süren kolay ve rahatlatıcı bir tedavidir.

Hamilelikte kanal tedavisi yapılır mı?

Hamilelikte kanal tedavisi tabi ki yapılır. Röntgen çekilmesi gereken durumlarda genellikle 3 aydan sonra kadın doğum doktorunuzun da kontrolünde sorun olmamaktadır.

Kanal tedavisi sonrası sigara içilir mi?

Kanal tedavisinden sonra sigara içilir mi? Kanal tedavisi sonrası sigara içebilirsiniz:( Bırakmanızı tavsiye etmekten başka bir şey yapamıyorum. Kanal tedavisi sonrasında sigara kullanan hastalarımızın en çok merak ettiği kanal tedavisi sonrası sigara içilir mi? Her ne kadar kanal tedavisinden sonra sigara içmenizi önermesek te kanal tedavisi bilinen bir zararı olmadığı için içebilirsiniz cevabını veriyoruz.

Kanal tedavisi sonrası alkol içilir mi?

Kanal tedavisi sonrası alkol içebilirsiniz. Öncelikle içmemenizi içiyorsanız da kontrolü elden bırakmamanızı tavsiye edebilirim. Sadece kanal tedavisi değil genel ağız sağlığınız içinde veya kanal tedavisi sonrası sigara, kanal tedavisinden sonra alkol kullanmamanızı öneriyorum. Ancak kullanan hastalarımızın kanal tedaviden sonra sigara içilir mi sorusuna maalesef evet diyorum.

Retreatment nedir?

Kanal tedavisi sonrası ağrı olan bir dişin ağrısının hiç geçmemesi sonrasında kanal tedavisinin yenilenmesi işlemine retreatment denir. Retreatment ile ilgili daha kapsamlı bilgi sahibi olmak için Retreatment Nedir? başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederim.

Kanal Tedavisi Uzmanından Randevu

Kanal tedavisi uzmanından whatsapp üzerinden randevu almak için tıklayın.

0553 333 5530 numaralı telefonu arayarak kanal tedavisi uzmanından randevu istiyorum diyerek randevu alabilirsiniz.

Unutmayın en iyi protez kendi dişinizden iyi değildir.

Kanal tedavisiyle ilgili aklınıza takılan başka sorular olursa alttaki yorum kısmında sorabilirsiniz. Mailinizi yazmayı unutmayın, cevapladığımızda size bildirim gelecektir.
Yazımızı faydalı bulduysanız yıldız vermeyi unutmayın..
[kkstarratings]
Yazımızı Değerlendirin
[Toplam: 23 Ortalama: 4.4]

  1. Fatoş diyor ki:

    Merhaba hocam ben yaklaşık 2 aydır diş tedavisi ile meşgulum. 4 gün önce rnson kalan 3 diş kanal tedavisi yapıldı ve aynı gün kaplamalarım takıldı. Ağrı hassasiyet vardı fakat 3 gün bu yoğunlaştı ve yavaş yavaş şişmeye başladı kanal tedavisi yapılan bölgelerim fena şişti şiştikşe ağrı azalıyor Du. Doktoruma gittim normal kanaldan sonra olabilir dedi ve antibiyotik ağrı kesici yazdı. Başlayqlı 2 gün oldu şişlik devam ediyor bir taraf briaz indi. Bu durum normalmi acaba yanlış giden bişeyler mi var? Bu arada 14 tane kaplama üst komple takıldı

  2. CANSU diyor ki:

    EN ÜSTTEKİ DİŞİM ARKADA SOL TARAFTA ÇOK ACIYOR VE AĞRISI GEÇMİYOR KANAL TEDAVISI YAPTIRMAK ISTIYORUM AMA COK KORKUYORUM BIRDE CALISIYORUM HAFTAICI NASIL YAPABILIRZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir