Zirkonyum diş kaplama gelişen teknoloji ile son yıllarda diş hekimliği tarafından en sık tercih edilen kaplama tedavisidir. Zirkonyum kaplama, bireylerin daha estetik ve sağlıklı görünen diş yapıları kazanmaları için uygulanır. Diş zirkonyum kaplama tedavisi hastaların diş yapısına göre farklı yöntem ve tekniklerle uygulanmaktadır. Keskin diş kliniği uzman hekimleri tarafından yapılan zirkonyum diş, uzun ömürlü ve sağlıklı olarak yapılmaktadır. Zirkonyum kaplama tedavisi ağız ve diş fonksiyonlarının işlevsel hale gelmesini de sağlamaktadır.

Zirkonyum Kaplama Nedir? Zirkonyum Kaplama Ne İçin Yapılır?

İçindekiler

Zirkonyum bir elementtir. Simgesi: Zr, Atom numarası: 40, D blok elementidir. Zirkonyum metali ilk olarak 1789 yılında Martin Heinrich Klaproth tarafından keşfedilmiştir. 1824 yılında ise Jons Jakob Berzelius tarafından izole edilmiştir.

Zirkonyum gri renkli bir alaşım türüdür. Dişlerde oluşan problemlerin giderilmesi için beyaz renkli alaşımlar halinde kullanılır. Bu beyaz alaşımlar, saf mineral zirkonyumların fırınlanarak üretilen zirkonya ürünleri olarak elde edilir. Diş estetiğinde ve işlevsel diş yapısı kazanımlarında bugüne kadar kullanılmış en kaliteli üründür. Zirkonyum diş kaplama sağlam ve doğal görünüme sahip olduğu için diş hekimliği alanında sıklıkla kullanılır.

Zirkonyum kaplamalar taç veya kron (kuron) olarak da isimlendirilir. Genelde çürük dişlerin restorasyonunda kullanılarak işlevselliğini yitirmiş dişlerin fonksiyonlarını kazanmasına yardımcıdır. Ön ve arka dişlerde kullanılabilir. Ön diş kaplama estetik diş görünümü kazandırırken arka dişlerde kullanımıyla sağlamlık kazandırır. Yani zirkonyum kaplama yapılan dişler her açıdan avantaj sağlar. Zirkonyum diş kaplama sağlıklı mıdır? Diye düşünen birçok hasta bu avantajları bilmelidir.

Zirkonyum Diş Kaplama, fayda ve zararları
Zirkonyum Diş Kaplama Fayda ve Zararları

Zirkonyum Diş Kaplamanın Özellikleri

Zirkonyum diş modelleri farklı özelliklerdedir. Hastanın diş ve ağız yapısına farklılık gösteren kaplama zirkonyum birden çok avantaj sağlamaktadır. Diş kaplama modelleri farklı tedavi türleri ile yapılırken hastanın istek ve talepleri de önem taşır. Diş kaplama zirkonyum tedavisi avantajları;

✔ Işık geçirgenliğinin mükemmel olması nedeniyle doğal görünüm sağlar.

✔ Sağlam ve dayanıklı yapıdadır.

✔ Korozyona ve oksitlenmeye karşı dirençlidir.

✔ Kırılması veya çatlak oluşması çok zordur.

✔ Doğal dişlere en uygun yapay diş tedavisidir.

Zirkonyum Diş Kaplamanın Bilinen ve Bilinmeyen Faydaları

Zirkonyum kaplama tedavi aşamasında veya tedavi sonrasında kullanımı en kolay ürünlerdir. Hastalarımızın ve diş hekimlerimizin zirkonyum diş kaplama tedavilerini tercih etmesi bu durumdan kaynaklanır.

Zirkonya seramiği kolayca şekil alır ve beyaz renge dönüştürülebilir. Beyaz renkte olması ve ışık geçirgenliği özelliklerinden dolayı ana dişlere en uyumlu yapay dişlerdir.

Metal alerjisi olanlar için metal desteksiz zirkonyum kaplama tedavileri yapılır. Metal içermemesine rağmen ağız içinde uzun yıllar sağlıklı olarak kullanılabilir. Aynı zamanda zirkonyum diş kaplama sıcak ve soğuk hassasiyeti yapmaz. Kullanım esnasında bireyler zirkonyum dişler ile dilediğini yiyebilir ve içebilir.

Zirkonyum Diş Kaplama - zirkonyum kaplama
Zirkonyum Diş Kaplama Faydaları

Zirkonyum Diş Kaplama Tedavisinin Dezavantajları Var mı?

Diş zirkonyum kaplama, hastalarımızın ağız ve diş yapısının kaplama tedavisine uygunluğu tespit edilerek karar verilen bir tedavidir. Eğer zirkonyum diş kaplama için uygun durumlar yoksa kaplama öncesi bazı restorasyonlar yapılır. Diş restorasyonu sonrasında dişlerin zirkonyum kaplama için uygun olması sağlanmış olur. Zirkonyum kaplama zararı var mı? Soruları hastalar tarafından araştırılan bir konudur. Zirkonyum diş – ekşi sözlük aramalarında veya zirkonyum kaplama yaptiranlar araştırmalarında bilinen bir zirkonyum kaplama zararları bulunmamaktadır.

Kaplama tedavileri uzman hekimler tarafından yapıldığı sürece herhangi bir olumsuz durum yaşanmaz. Ancak kaplama tedavi çeşidi hangisi olursa olsun ağız ve diş bakımları ihmal edilmemeli, 6 ayda bir hekim kontrolleri düzenli olarak yapılmalıdır. Zirkonyum kaplamalar içerisinde metal maddeler bulunmadığı için hastaya bir zararı yoktur. Uzun yıllar düzenli bakım ve kontroller yapılarak kullanılabilir.

Zirkonyum Diş Kaplama İşlemi Nasıl Yapılır ve Tedavi Aşamaları Nelerdir?

Zirkonyum diş kaplama tedavisi diş hastanelerinde veya diş kliniklerinde uzman hekimler tarafından yapılmalıdır. Gaziosmanpaşa Keskin Diş kliniği merkezimizde yapılan zirkonyum kaplama tedavisi aşamaları;

✔ Tedavi sırasında konforlu ve rahat hissedebilmeniz için anestezi verilir.

Zirkonyum kaplama yapılacak dişler kaplamaya uygun hale getirilir ve ölçü alınır.

✔ Hastayla beraber diş rengi seçimi yapılır.

✔ Ortalama 5-6 günde ölçüsü alınan dişler hazır hale getirilir ve takılır.

✔ Periyodik diş kontrolleri tavsiye edilerek tedavi tamamlanır.

Zirkonyum Kaplama ile gülücükler saç
Zirkonyum Diş Kaplama Uygulama Aşamaları

Zirkonyum Kaplama Fiyatları Ne Kadar?

Zirkonyum kaplama fiyat bilgisi için bizlere ulaşarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Genel olarak zirkonyum fiyat listeleri Türk Diş Hekimleri Birliği tarafından her yıl düzenli olarak güncellenir. 2021 zirkonyum diş kaplama fiyatları hesaplanırken TDB’ nin güncel zirkonyum kaplama ücret bilgileri baz alınarak yapılır.

Zirkonyum diş fiyatları için net bilgi vermek doğru olmayabilir. Özel klinik, özel hastane zirkonyum fiyatları, devlet hastanesinde zirkonyum kaplama diş fiyatları değişiklik gösterir. Diş kaplama fiyatları neden değişir derseniz, merkezlerin kullandığı malzemeler, işlem laboratuvarları, hekim uzmanlığı, klinik mekanları, zirkonyum fiyatları, döviz kurları gibi faktörler değişikliğe sebep olur.

Zirkonyum Kaplama ile estetik dişleriniz olsun
Zirkonyum Diş Kaplama

Zirkonyum Diş Kaplama Sık Sorulan Sorular

Zirkonyum diş ömrü ne kadar?

Zirkonyum diş kaplama düzenli ağız bakım ve hekim kontrolleri yapılarak uzun yıllar kullanılabilir. Hekim talimatlarına uymanız halinde zirkonyum diş ömür boyu kullanılabilir.

Zirkonyum diş beyazlatılabilir mi?

Zirkonyum doğal yapısı beyaz renkli olduğu için doğru kullanım yapılırsa kolayca renk değişikliği yaşamaz. Bakım yetersizliği nedeniyle rengi değişen zirkonyumlarınız tekrar beyazlatılabilir.

Zirkonyum kaplama yaptıranlar memnun mu?

Zirkonyum kaplama yaptıranlar genel olarak memnuniyetlerini iletmektedir. Herhangi bir zararı ve kullanım esnasında zorluğu olmayan zirkonyum diş hasta ve hekimlerin memnuniyetini kazanmış durumdadır.

Zirkonyum diş tedavisi ne kadar sürer?

Zirkonyum kaplama tedavisi yaklaşık olarak 5 gün içerisinde yapılır. Yani tedavi için çok uzun süre beklemeniz söz konusu değildir.

Zirkonyum diş temizliği nasıl yapılmalıdır?

Zirkonyum diş kaplama diğer kaplama türlerine göre daha uzun süre kullanılabilir. Zirkonyum diş bakımı normal diş bakımı ile aynıdır. Düzenli olarak yumuşak uçlu diş fırçaları ile fırçalamalı ve hekim kontrollerini aksatmamalısınız.

Zirkonyum Diş Kaplama
Zirkonyum Diş Kaplama Bakımı

Zirkonyum diş tedavisi kaç yaşında yapılabilir?

Zirkonyum kaplama yaptırmak için süt dişlerin dökülmesi ve daimi dişlerin tamamen yerleşmiş olması gerekir. Yani diş gelişimini tam anlamıyla tamamlayan herkese zirkonyum tedavi uygulanabilir.

Devlet hastanesinde zirkonyum kaplama yapılıyor mu?

Devlet hastanelerinde zirkonyum kaplama veya diğer kaplama tedavileri yapılıyor. Devlet hastanesinde zirkonyum kaplama fiyatları hastalarımız için merak konusudur. SGK zirkonyum fiyatları için zirkonyum kaplama yaptırmak istediğiniz merkezi arayarak bilgi edinebilirsiniz.

Sadece on dişlere zirkonyum kaplama yapılır mı?

Evet sadece ön dişlere veya sadece arka dişlere zirkonyum kaplama yapılabilir. Tek diş zirkonyum kaplama tedavileri istenilen renkte ve sayıda yapılması mümkündür. 

Zirkonyum Diş Kaplama
Zirkonyum Ön Diş Kaplama

Zirkonyum Diş Yaptiranlar

Zirkonyum diş yaptiranlar yorumları genel olarak olumlu yöndedir. Kullanıcıların çoğu zirkonyum kaplama uygulamalarından memnundur. Uzman hekim tarafından yapılan zirkonyum dişler doğru ağız bakımı ile uzun yıllar kullanılabilir.

Kaynaklar:

Zirkonyum kaplama nedir?  (zirkonyumkaplama.org)

Vikipedi (https://tr.wikipedia.org/wiki/Zirkonyum)

Ekşi Sözlük ( https://eksisozluk.com/zirkonyum-dis–5054798 )

TDB ( http://www.tdb.org.tr/icerik_goster.php?Id=3659 )

Yazımızı Değerlendirin
[Toplam: 9 Ortalama: 4]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir