Kanal tedavisinde retreatment, kanal tedavisi tekrarı demektir. Kanal tedavisi sonrası birçok nedenden kaynaklı olarak tedavi etkili olmayabilir. Bu durumda Retreatment işlemi yapılması gerekmektedir. Kanal tedavisinin başarısız olması sonucunda ağrı ve sızlama gibi şikayetler gözlemlenir. Bu durumda mutlaka kanal tedavisinde retreatment tedavisi yapılması gerekir. 

Kanal Tedavisinde Retreatment Nedir ?

İçindekiler

Retreatment tedavisi, kanal tedavisi yapılmış bir dişin altında, iltihap veya apse oluşması ve ağrı yapması durumunda kanal tedavisinin yenilenmesine verilen isimdir. Kanal tedavisinde retreatment ayrıca köprü ayağı olarak kullanılacak dişin kanal dolgularının kötü ve sağlıksız yapıldığını düşündüğümüz durumlarda da yapılabilir, bu durumda retreatment kanal tedavisi yenilenmesi hekiminize kalmış bir durumdur, yapmamayı ve dişinizi o şekilde kullanmak isteyebilir.

👉 Kanal tedavisiyle ilgili aklınızda soru işareti kalmaması için Kanal tedavisi nedir? başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederim.

Kanal Tedavisinde Retreatment
Kanal Tedavisinde Retreatment Nedir?

Kanal Tedavisinde Retreatment Nasıl Yapılır?

Retreatment tedavisi de kanal tedavisi gibi yapılır. Kanal tedavisinde Retreatment aşamaları da kanal tedavisine benzerlik gösterir.

Sizlere bunları maddelerle anlatmaya çalışayım.

▪ Röntgen çekilir ve retreatment endikasyonu konulur.

▪ Retreatment yapılacak diş özel frezler kullanılarak dişin kanallarının olduğu ve içerisinde gutha percha denilen özel bir madde olan yere kadar açılır.

Retreatment kanal eğesi kullanılarak gutha perka lar çıkarılmaya çalışılır. Bu kısım biraz zor olabilir. Bahsettiğim zorluk hastamıza ağrı olarak değil de çeneyi açık tutma zorluğu diyebiliriz.

▪ Kanallar retreatment kanal eğesi kullanılarak tamamen temizlendiğine emin olmak için 1-2 kere daha diş röntgeni çekilebilir. Bu diş röntgenleri çok düşük dozlar olduğu için zararlı değildir ama siz yine de doktorunuza hamilelik vb. durumlar varsa bilgi verin.

▪ Retreatment yaptıran hastamız kanallar temizlendikten sonra genellikle dişin içine pamukla birlikte ilaç yerleştirilir ve 1-2 hafta sonraya randevu verilir. Bu bekleme süresinde başınıza gelebilecekler için kanal tedavisi sonrası nelere dikkat edilir tıklayın ama korkmayın:)

▪ 1-2 hafta sonra randevunuz için geldiğinizde doktorunuz bir daha ilaç koyup gönderebilir merak etmeyin bir sorun yoktur. Yada kanalları sızdırmaz bir şekilde doldurup dolgunuzu yapar ve dişiniz kurtulmuş olur. Kanal tedavisi sonrasında neler olabilir öğrenmek için bir üstteki maddedeki linke tıklayabilirsiniz.

Kanal Tedavisinde Retreatment Endikasyonları

  • Kanal tedavisi yapılmış ama ağrısı devam eden dişler
  • Kanal tedavisi dolgusu eksik veya fazla yapılmış dişler
  • Köprü ayağı olarak kullanılacak ve kanalları çok güven vermeyen dişler
  • Kanal tedavisi yapılmış ve iltihap, apse hiç geçmemiş olan dişler

Retreatment Başarı Oranı

Retreatment endikasyonuna sahip bütün dişlerin kanal tedavisi yenilenme işleminin yapılması gerektiğine inanmaktayım, tabi ki dişinizde çok fazla çürük yoksa yani çekim denilmemişse. Kanal tedavisinde Retreatment tedavisinin başarı oranı ilk defa yapılan kanal tedavisine göre maalesef daha düşük bir orana sahiptir. Bunun sebebi bazen ilk yapılan kanal tedavilerinde kök kanalları çok sıkı tıkanmış olabiliyor ve biz de bu kanalları açamıyoruz. Bu durumlarda retreatment tedavimiz başlamadan sonlanabilmektedir. Bir oran vermek gerekirse yüzde 70-80 başarı ile dişiniz kurtulur.

Kanal Tedavisinde Retreatment
Kanal Tedavisinde Retreatment 

Kanal tedavisi yapılan diş için başarı oranını arttırmak için kanal tedavisi sonrası başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederim.

Kanal Tedavisi Uzmanından Randevu

Kanal tedavisi uzmanından whatsapp üzerinden randevu almak için tıklayın.

0553 333 5530 numaralı telefonu arayarak kanal tedavisi uzmanından randevu istiyorum diyerek randevu alabilirsiniz.

Unutmayın en iyi protez kendi dişinizden iyi değildir.

Yazımızı Değerlendirin
[Toplam: 5 Ortalama: 4.4]

  1. Fatih UĞUR diyor ki:

    6 yıl önce kanal tedavisi yaptırmıştım. Geçen hafta doktora gittim herhalde kanal tedavili dişimi oydu tekrar dolgu yaptı ve çok ağrıyor şuanda. Doktora gittim çekilmesi gerek dedi çektirmedim ne yapmalıyım

  2. acet diyor ki:

    Merhaba Hamza Bey,
    Yaklasik 15 yil once kaplama yapilan disimin (kanal tedavisi yok) kaplamasi dustu diye doktora gittim, baska hic bir sikayetim yoktu, bir film cekelim yine de diyip film cekti ve kokunde iltihap oldugu farkedildi. Daha sonra ultrason ile de bakildi ve kemiklerin de eridigi goruldu. Bu durumda oneriniz ne olur?

  3. yunus emre diyor ki:

    hocam merhaba kanal tedavili bir dişim var dolguda ve dişde hafif kırık oluşmutu su içtiğimde yemek yedikten sonra sızlıyordı o kırık yerlerden sanki iğne batırıyorlar gibi doktora gittim dişin kanal tedavili olduğu sızlamasının imkannsız olduğu ve kanalların sağlam gayet iyi olduğunu söyledi dolgunun şekli ve yapısı bozulmuş duruyor acaba dolgu yüzünden mi sızlıyor doktora inandıramıyorum

  4. btl diyor ki:

    Hocam size panaromik rontgenimi atabilirmiyim bir köy okulunda öğretmenim dişimi çektirmek istemiyorum ama zamanım kısıtlı dış ağrısı yasarsam benim için zor olur başarı şansı düşük dendi bana da

    • Hamza Keskin diyor ki:

      retreatment tedavisi kanalların durumuna göre değişmekle birlikte genellikle 2 seans ama 1 seans veya 2 den fazla seanstada bitebilir. Bunda dişinizdeki iltihap durumu ve diş kanallarınızın tamamen temizlenmesi için geçen süre önemlidir. Bazen bu tedavi beklediğimizden daha zor olabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir