Diş taşları birçok insanın karşılaştığı diş problemleridir. Diş taşı hem sağlık hem de estetik açıdan oldukça rahatsız edici bir durumdur. Diş taşı oluşumunu engellemek için ağız ve diş sağlığına dikkat etmeli, diş hekim muayeneleri aksatılmamalıdır. Diş plağı nasıl temizlenir? Diş tartarı evde temizlenir mi? gibi güncel sorular hastalarımız tarafından merak edilen bir konudur. Diş tartarı temizliği için en etkili yöntem hekim müdahalesidir.

Diş Plağı ve Diş Tartarı

İçindekiler

Diş Plağı: Diş ve diş etlerinde biriken zararlı bakterilerdir. Diş plağı dişlerin çürümesine ve diş eti hastalıklarına neden olur. Düzenli diş fırçalamak ve diş ipi kullanımı diş plağını gidermek için yeterlidir ancak önlem alınmazsa tartara dönüşür.

Diş tartarı: Dişlerde kaba, sarımsı bir kabuk oluşumudur. Çoğunlukla ön alt dişlerin önünde ve arkasında oluşur. Sigara ve kahve gibi içeceklerin çok tüketilmesi tartar oluşumunu hızlandırır. Tartar diş plağı gibi fırçalama ya da diş ipi kullanımı ile yok olmaz. Diş hekimi müdahalesi gerektirir.

Diş Taşları
Diş Taşları- Diş Plağı

Diş Plağı ve Diş Tartarı Engelleme

Diş plağı ve diş tartarı oluşumunu önlemek için düzenli olarak diş fırçalama yapılmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Diş tartarına karşı en etkili diş macunu hangisidir? sorusunun cevabı malesef yoktur. Florürlü diş macunları kullanmanız ve günlük rutin olarak diş fırçalama alışkanlığı edinmeniz tartar oluşumunu engellemektedir.

Diş Taşlarına Karşı En Etkili Diş Macunu Hangisidir?

Diş taşları için en etkili macun diye bir macun yok maalesef. Diş taşlarından korunmanın yolu günde en az 2 kere diş fırçalamak( dişleri fırçalarken dişi, dişlerin dil yanak dudak tarafı çiğneme yüzeyi her yerini düzgünce zaman ayırarak fırçalamak) ve her gün en az 1 kere diş ipi ya da dişlerin arasında fazla açıklık varsa ara yüz fırçası kullanmaktır.

Diş macunlarının çürük ve diş taşları önleme konusunda etkinlikleri hemen hemen aynı aralarında çok aşırı bir farklılık yok. Sadece diş eti hastalıkları, diş hassasiyeti gibi özelleştikleri konularda ayrılıyorlar. Diş eti kanamanız ya da dişlerinizde hassasiyet yoksa içeriğinde flor( florid/floristat vs) olan her diş macunu kullanılabilir.

Diş taşları nasıl önlenir?

Diş plağı ve diş taşları önlemenin en etkili yolu günde en az iki kere diş fırçalamaktır. Düzenli diş bakımı ve diş hekim kontrolleri yaparak diş plağını önleyebilir, diş tartarı oluşumunu önleyebilirsiniz. Diş taşları sağlık açısından da tehlikeli bir durumdur. 

Diş Taşları
Diş Taşları Nasıl Önlenir?

Diş taşı önlemek için yapmanız gerekenler;

  • Düzenli hekim kontrolleri yaptırmak
  • Günde en az iki kere diş fırçalamak
  • Diş ipi ve diş ara yüz fırçaları kullanmak
  • Çay, kahve, sigara tüketiminden sonra diş fırçalamak
  • Diş plağı oluşumu başladıysa ertelemeden hekim müdahalesi yaptırmak.  

Diş taşları nasıl çıkarılır?

Tabakalaşmış diş taşlarını ancak diş hekimi müdahalesi ile çıkarılır. Diş plağı oluşumunu diş ipi ve ara yüz fırçası kullanarak engelleyebilirsiniz. 

Diş taşı tartar neden olur?

Mikro bakteriyel besinlerin diş yüzeylerinde birikmesi ile diş taşları meydana gelir. Diş yüzeyinde biriken besinler düzensiz diş fırçalamanın etkisi ile hızla birikir ve tartara neden olur.

Diş taşları diş etine zarar verir mi?

Diş taşları pürüzlü yapısı nedeniyle diş ipi ve diş fırçalama işlemini engeller. Bu nedenle dişler zamanla ürümeye başlar. Diş taşı diş eti üzerinde olduğu için oluşan bakteriler diş eti iltihabına neden olur.

Diş taşları temizlenmezse ne olur?

Diş taşı temizlenmezse diş etlerinde çekilmeler meydana gelir. Eğer dişlerinizde diş taşı varsa erkenden taş temizliği yaptırmalısınız. Aksi halde diş taşı diş eti çekilmesine neden olarak tüm yüzeylerde çoğalır. Ağız içinde enfeksiyon ve koku oluşumu başlar.

Diş Taşları
Diş Taşları Temizliği

Diş taşı temizliği ne kadar sürede yapılmalı?

Diş taşı diş eti iltihabı ve diş etinde meydana gelen birçok rahatsızlığa neden olur. Bu nedenle diş taşları ihmal edilmemeli ve düzenli olarak diş taşı temizliği taptırılmalıdır.

Diş taşı temizliği ne kadar sürer?

Diş taşı temizliği yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Diş taşı yoğun olan hastalarımızda 2. seans yapılabilir. 

Yazımızı Değerlendirin
[Toplam: 2 Ortalama: 3]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir