Diş Fırçalama

İçindekiler

Diş fırçalama kişisel ağız bakım sağlık konusunda önemli bir işlemdir. Belirli periyotlarla ağız hijyeni sağlanmalıdır. Diş fırçaları, diş ipi kullanımı, ağız gargara suları kullanımı ağız hijyeni konularında yardımcı elementlerdir.

Diş fırçalama her zaman yapılması gereken ağız bakım yöntemidir. Dişlerimizi her gün en az iki kere fırçalamalıyız. Bu fırçalama süresi en az iki dakika olmalıdır. Diş fırçaları 6 ayda bir değiştirilmelidir.

Diş Fırçalama Teknikleri

Diş fırçalamak için kullanılan bazı pratik teknikler;

  🔹 Bass Yöntemi: Fırça kılları diş üzerine 45 derece açı yapacak şekilde yerleştirilir. Fırça kılları kaldırılmadan öne ve arkaya hareket uygulanarak 20 tekrar yapılır.

  🔹 Modifiye Stillman Yöntemi: Fırça dişin servikal kısmına yapışık diş etine yakın olarak konumlandırılır. Dişetlerine hafif baskı uygulayarak diş eti temizliği yapılır. Diş eti çekilmesi olan bölge için uygulanması önerilir.

  🔹 Charters Yöntemi: Diş eti ve diş birleşim alanlarına masaj yapma tekniğidir. Yumuşak hareketlerle plağın atılmasını sağlar.

  🔹Roll Yöntemi: Fırça diş yüzeyine konumlandırılır ve fırça kıllarının yan yüzeyleri dokuya bastırılır. Uygulaması kolay olduğu için tüm bireyler kullanabilir.

Diş Fırçalama İşlemi Nasıl Yapılır?

   Diş fırçalama adından da anlaşılacağı gibi diş yüzeylerinin üzerindeki yiyecek ve içecek kalıntılarının temizlenerek başta dişlerin çürümesine engel olmak için sonrasında ağız kokusunu engellemek için günde en az 2 kez yapılması önerilen fırçalama işlemidir. Bu işlemi yaparken dikkat etmeniz gereken uygulama şu şekildedir;

  • Ellerinizi yıkayın.
  • Diş fırçasının üzerine nohut tanesi kadar diş macunu sürülür.
  • Ağıza su alınıp gargara yapılır.
  • Diş fırçası diş eti ve dişin birleştiği yere 45 derece açı olacak şekilde en arkadaki 2 azın dişinin üzerine yanak tarafından yerleştirilir.
  • Sonrasında 10 yuvarlak hareket yapılarak ağız boşluğuna üst yüzeyine ve yanak tarafına uygulanarak süpürme ve fırçalama hareketi yapılır.
  • Azı dişlerinin işlemi bittikten sonra yanındaki dişlere de aynı işlemler uygulanır.
  • Dişlerinin çiğneyici yüzeylerinin fırçalanması ise fırça çiğneyici yüzeye dik gelecek şekilde yerleştirilir ve 10 kez tren hareketi dediğimiz hareket ile 10 kez uygulanır.
  • Tam bir ağız bakımı için sadece fırçalama yapmak yetmez. Düzenli olarak diş ipi kullanmak gerekmektedir.
  • 6 ayda 1 düzenli kontrole gitmenizi tavsiye ederim.

Diş fırçalama ağız bakımı için önemli olsa da tek başına yeterli değildir. Fırçanın ulaşamadığı yerlerde yemek artıkları kalır ve dişlere zarar verir. Yemek artıklarının kaldığı bölgelerde plak oluşumu ve diş çürümeleri daha sık görülür. Bu nedenle diş ipi, diş ara fırçası gibi ürünlerin kullanılması ağız bakım için destek olacak ürünler kullanılmalıdır.

Yazımızı Değerlendirin
[Toplam: 2 Ortalama: 3]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir