Çene Cerrahisi İşlemi

İçindekiler

Ağız, diş ve çene cerrahisi, yanak, damak, dudak gibi yumuşak ve sert dokuların uğradığı zararlardan sonra tedavilerinin gerçekleştiği bir bilim dalıdır. Diş hekimliğinin bir dalı olan çene cerrahisinde genel olarak çene bölgesi üzerine tanı ve tedavi uygulamaları yapılmaktadır. Ayrıca diş çekimi, gömülü diş tedavisi, çene ve çevresel dokularda meydana gelen kist ve tümörler, protetik ve estetik cerrahi işlemleri, çene ve yüz bölgesinde meydana gelen ağrıların tanı ve tedavisi, eklem bozukluğu problemleri çene cerrahisi işlemi tarafından tedavi edilmektedir.

Çene Cerrahisi İşlemi

Çene Cerrahisi İşlemi Öncesi

Çene cerrahisi işlemi yapılacak ise öncesinde alınması gereken tedbirler sizlere diş hekiminiz tarafından belirtilecektir. Çene cerrahisi işlemi öncesi hekiminiz tarafından verilen talimatların eksiksiz olarak yerine getirilmesi önem arz etmektedir.

🔹 Teşhisi konulmuş herhangi bir hastalığınız, (tansiyon, şeker, kalp, bulaşıcı rahatsızlık vs. ) kullanmakta olduğunuz bir ilaç, herhangi bir alerji hikayesi, kanama problemi ya da önceki diş tedavilerinde karşılaşılan bayılma, alerji gelişmesi vb. bir problem varsa mutlaka doktorunuza bilgi veriniz.

🔹 Düzenli kullandığınız ilaçları, tüm tetkik ve röntgenlerinizi tedaviniz süresince yanınızda bulundurunuz.

🔹 Kullanmakta olduğunuz ilaçları doktorunuza danışmadan asla kesmeyiniz. Özellikle kan sulandırıcı ilaçların doktor onayı olmadan kesilmesi hayati tehlikelere neden olabilmektedir. İlgili uzman hekim tarafından size aksi söylenmedikçe ilaçlarınızı aynı şekilde kullanmaya devam etmelisiniz.

🔹 Diş hekiminiz gerekli gördüğü durumlarda mevcut sağlık problemlerinizle ilgili bilgi almak amacıyla sizi başka bir uzman hekime yönlendirebilir. Konsültasyon adı verilen bu işlem sayesinde diş hekiminiz mevcut hastalığınızın o anki durumu, ameliyat öncesi ve sonrasında alınması gereken tedbirler konusunda hekiminizden detaylı bilgi alır. Çene ameliyatları ister lokal ister genel anestezi altında olsun, kalp, dolaşım ve solunum sistemi üzerinde önemli etkileri olan anestezik ilaçların kullanıldığı kanamalı birer cerrahi müdahaledir ve hekiminizden alınan konsültasyonların hayati önemi bulunmaktadır.

🔹 Aksi söylenmediği müddetçe lokal anestezi ile yapılan ameliyatlara tok karnına gelinmelidir.

🔹Ameliyat bölgesinin hijyeni açısından ameliyata gelirken mutlaka dişlerinizi fırçalayınız, mümkünse ameliyat günü tıraş olunuz ve makyaj yapmayınız.

Çene cerrahisi işlemi başta diş çekimleri olmak üzere gömülü dişlerin cerrahi çekimleri, protez öncesi cerrahi ile ağzın proteze hazırlanması, implant uygulamaları, ağzın yumuşak dokuları ve diş etlerinde görülen prekanseroz yapıların tedavisi, çenede apse, kist ve tümörlerin tedavisi, çene-yüz anomalilerin tedavisi, çene kırıklarının tedavisi, çene eklemlerinin tedavisi, dudak ve damak yarıklarının tedavisi gibi çok yaygın bir konuyu kapsar.

Çene cerrahisi işlemlerinin içine diş çekimi, yirmilik diş ameliyatı, implant, kist ameliyatı vb. gibi müdahaleler girmektedir. Bu işlemlerin sonunda doktorunuzun özellikle söylediği dikkat edilecek durum yok ise aşağıda yazılanlara dikkat ederseniz iyileşme daha hızlı gerçekleşecektir.

Çene Cerrahisi

Cerrahi işlemden sonra dikkat edilmesi gerekenler;

🔹 Doktorunuzun verdiği ağrı kesiciyi işlemden 1-2 saat sonra almalısınız ki uyuşukluk geçene kadar ağrı kesici etkisini göstersin.

🔹 Doktorunuzun verdiği antibiyotiği saatini geçirmeden kullanmalısınız.

🔹 Diş cerrahisi işlemlerinden sonra çok sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklerden 1-2 gün uzak durmalısınız.

🔹 1-2 gün boyunca tükürüğünüzü yutmalısınız.

🔹 Cerrahi işlem bölgesinde 2-3 gün sonra beyaz bir görüntü oluşabilir, bu durum normaldir ve iltihap değildir.

🔹 Ağız diş ve çene cerrahisi işlemlerinden sonra 2-3 gün sigara ve alkole ara verilmesi iyileşme açısından çok önemlidir.

🔹 Ağrı kesicinizi içtiniz ve ağrınız hiç azalmadan devam ediyor ve artıyorsa mutlaka doktorunuza bilgi veriniz.

Çoğu kişi, dişlerde aşınma ve yıpranma ve çene eklemi ağrısına kadar çeşitli ağız sorunları nedeniyle çene cerrahisi işlemi birimine başvurur. Yiyecekleri ısırmak, çiğnemek ve yutma gibi potansiyel sorunlar çene cerrahisi hastaları arasında çok yaygın bir sorundur. Sesli solunum, konuşmada zorluk veya horlama gibi ağız açıklığının anormal şeklinden ve boyutundan kaynaklanan sorunların giderilmesi ağız, diş ve çene cerrahisinin uygulama alanı içine girer.

Çene cerrahisi işlemi uzman hekimler tarafından yapılması gereken önemli işlemlerdir. Doktor seçiminde uzman ve profesyonel hekim seçimi önem arz etmektedir. Keskin diş kliniği bünyemizde bulunan uzman çene cerrahisi hekimleri tarafından çene cerrahisi işlemleri uygulanmaktadır.

Çene cerrahisi randevu işlemleri için tıklayın..

Yazımızı Değerlendirin
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir