Bleaching Nedir?

İçindekiler

Bleaching işlemi diş beyazlatma işlemine verilen ingilizce kökenli özel isimdir. Dişlerin yapısal olarak kendine has renginden memnun olmayan hastalara uygulanan bir tedavi şeklidir. Yapısal rengin dışında dişlerimizin rengi yediğimiz ve içtiğimiz sigara, çay, kahve, vişne, asitli içecekler vb ile de değişebilmektedir. Tüm bu sebeplerin üzerine dişlerin düzenli olarak günde 2 kere fırçalanmaması sonuçunda dişlerin rengi daha sarı gözükmektedir.

Diş Beyazlatma ( Bleaching ) Yöntemleri

Diş beyazlatma için 2 adet yöntem uygulanmaktadır. Bunlar ofis tipi ve ev tipi beyazlatmalardır.

Ev Tipi Beyazlatma

Ev tipi beyazlatmada düşük konsantrasyonlu kimyasal malzemeler ile yapılır. Bunu kullanacak kişi 1-2 hafta boyunca yatmadan önce kendisine özel hazırlanan plaklara bleaching ajanlarını sürer ve dişlerini beyazlatır.

Ancak hekim kontrolü dışında yapılan bu ev tipi bleaching işlemi sonrasında dişler ve diş etleri zarar görebilir ayrıca dişlerde hassasiyet olabilir. Hekiminizin bilgisi olmadan kesinlikle kullanmamalı uygulamamalısınız.

Ofis Tipi Bleaching ( Beyazlatma )

Ofis tipi diş beyazlatmalarda da kimyasal ajanlar kullanılır ancak oranları ev tipine göre daha yüksek olup daha hızlı etkinlik gösterir.

Ofis tipi beyazlatmalar adından da anlaşılacağı üzere Diş hekiminizin muayenehanesinde yapılan beyazlatmalardır. Hekiminiz diş eti bariyerini sürdükten sonra beyazlatma ajanını dişlerinizin üzerine sürer ve yaklaşık 15-20 dk kadar bekler ve kimyasal ajanı temizler.  Dişler istediğimiz gibi beyazlamamış veya hassasiyet oluşmamış ise aynı gün 1 seans daha beyazlatma ajanını sürebilir ve 15-20dk daha dişlerin beyazlatılması için beklenebilir.

Dikkat! Beyazlatma Sonrası

Dişler kendini yenileyen ve her zaman dış etkilerle karşı karşıya olan organlardır. Gün içerisinde beyaz rengine zıt olacak şekilde bir sürü yiyecek ve içecekle karşı karşıya gelir. özellikle beyazlatma işleminden sonra, beyazlatma ajanlarının, beyazlatma işlemine devam ettiği ilk hafta yediklerimiz ve içtiklerimize dikkat etmeliyiz. Peki;

Neler yememeliyiz?

  • Çay, kahve, vişne suyu gibi dişleri sarartacak içeceklerden uzak durmalıyız.
  • Kola, soda gibi asitli içeceklerden uzak durmalıyız.
  • Sigara, nargile gibi dumanlı içecekler kullanmamalıyız.
  • Fazla salçalı yiyeceklerden uzak durmalıyız.

Neler yiyebiliriz?

  • Asitsiz ve renksiz içecekleri tüketebilirsiniz.
  • Peynir süt vb beyaz yiyecek ve içecekleri tüketebilirsiniz
  • Dişlerinizi renkli yiyecek ve içecek yedikten hemen sonra fırçalayabilecekseniz aşırıya kaçmadan yiyebilirsiniz.

Dişlerin daha beyaz gözükmesinin en zararsız yolu her yemekten sonra ama günde en az 2 kere dişlerin bütün yüzeylerini fırçalamak, diş ipi kullanmak, dil ve yanağı da fırçalamaktır. Diş ipi fırça ile ulaşılamayan yüzeyleri de temizler. Diş aralarından ışığın daha rahat geçmesini ve dişlerin daha beyaz gözükmesini sağlar.

Beyazlatma Zararlı mı?

Bir seans ofis tipi diş beyazlatmanın  dişlere vereceği zarar, bir bardak kolanın dişlere vereceği zarardan daha azdır.. Üstelik beyazlatma ajanlarının içerdiği maddeler dişin kuvvetlenmesine yardımcı olur…

Diş beyazlatma tozları, karbonat, tuz vs gibi tanecikli yapılarla ya da limon, sirke gibi asidik yapıda sıvılarla dişlerinizi beyazlatmaya çalıştığınızda dişlerinize zarar verirsiniz. Dişi koruyan mine tabakası aynı zaman da beyaz gözükmesini de sağlar. Siz bu maddelerle mine tabakasının zamanla aşınmasına ve dişinizin daha sarı gözükmesine sebep olursunuz. Minenin dişin koruyucu tabakası olması ve zarar görmesinin diş çürükleri ve hassasiyeti artıracağı da unutulmamalıdır.

Bir Dişim Daha Sarı

Ayrıca tek dişimizin sarı olduğu durumlar vardır. Böyle durumda olan dişimiz ya kanal tedavisi görmüş yada canlılığını yitirmiş bir dişimiz olabilir. Böyle durumlarda dişimiz rengini kaybeder ve kuron içi beyazlatma dediğimiz tek diş beyazlatma işlemi uygulanması gerekmektedir. Bir de canlılığını yitirmiş dişlerde renk kaybı durumu vardır. Diş üzerine gelen bir darbe ya da kanal tedavisi sonucu daha sarı ya da siyah bir renge dönebilir. Bu durumda dişin içerisine yerleştirilen bir ilaç 5-7 gün bekletilerek dişin renginin açılması sağlanabilir.

Dişler kendilerini yenileyen gelişmeye devam eden organlardır. Bu yüzden ister istemez bir süre sonra dişlerde kendi rengine dönme olacaktır.  Bu süre ne kadar uzun olursa beyazlatma o kadar başarılı olmuş kabul edilir, henüz tamamen kalıcı beyazlatma sağlayan bir sistem üretilmemiştir.

Yazımızı Değerlendirin
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir