2 Yaş Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı

İçindekiler

Çocuklarda dişlenme 3 ayrı dönemde görülür.

0-6 Yaş Dişleri: 0 yaş döneminden itibaren süt dişler gelmeye başlar. İlk olarak ön alt bölgede bir ya da iki diş birden çıkmaya başlar. Genelde 3 yaşına kadar diş oluşumu tamamlanmış olur.

6-12 Yaş Dişleri: Bu yaş aralığında hem süt azı dişleri hem de sürekli dişler zamanla oluşmaya başlar.

12 Yaş Dişleri: Süt dişler tamamen yok olur. Kalıcı dişlerin yerleşme dönemidir.

Diş Gelişimi

Çocukların ağzında 0 yaşından itibaren görülen ilk dişlere süt dişi denir. Diş çıkarma süreci uzun bir döneme yayılmaktadır.

🌀 12. ve 18. aylarda azı dişler alt ve üst bölgede çıkar.

🌀 18. ve 24. aylarda köpek dişleri çıkmaya başlar.

🌀 24. ve 30. aylarda ise ikinci azı dişler çıkmaya başlar. 6 yaşında birinci ve ilk daimi dişler çıkış olur.

2 Yaşındaki Çocuğun Diş Bulguları

Çocuğunuz 2 yaşına geldiğinde ağzındaki diş sayısı genellikle 10′ dan fazladır. Tüm süt dişlerinin sayısı 20 olmakla birlikte bu sayı 3 yaşının sonuna kadar yavaş yavaş tamamlanır. 2 yaşındaki çocuğun diş bulguları 2 yaşına girmeden üst ve alt yan kesici dişler çıkmış olacaktır.

2 Yaş Diş Bulguları Hakkında Bilinmeyenler

2 Yaşındaki bebeğin diş bulguları nelerdir? Hangi dişler çıkar gibi merak edilen soruların cevaplarına göz atalım.

👉 2 yaşındaki çocuğun dişleri neden sararır?

Dişler çıkmaya başladığı andan itibaren bakteriler ile kontamine olur ve kirlenir. Bu bakteri konteminasyonu çocuğunuzun beslenmesi ve dişlerin üzerinde kalan besinlerle birleşince ilk çürüme belirtileri kendini göstermeye başlayabilir. Bu belirtiler arasında dişlerin kireç gibi beyazlaması ve biraz daha ileriki aşamalarda sararması görülebilir. Kullanılan bazı ilaçlar da dişlerde çürük harici renkleşmelere sebep olabilir.

👉 2 yaşındaki çocuğun dişleri neden çürür?

Yaş arttıkça değişen beslenme alışkanlığı ve özellikle şekerli gıdalara olan ilgi sonucu çocukların erken yaşlarda çürükle karşılaşmaları günümüzün önemli bir sorunudur. Diş yüzeyleri doğru şekilde temizlenmezse buralarda biriken gıdalar erken çocukluk çağı çürüklerine sebep olur. Gece emzirmeye devam etmek ve diş bakımının ihmali de dişlerde hızlı bir aşınmaya ve aşınma sonucu kırılmalara yol açar. Madde kayıpları ilerledikçe çürük, dişin sinirine yaklaşır ve çocuğunuzda yemek yerken ağrılara, hassasiyete ve daha da ilerlerse gece ağrıları ve apselere sebep olabilir.

👉 2 yaşındaki çocuğun diş tedavisi nasıl yapılır?

Diş çürümesi sonucu oluşan boşlukların çocukta büyük ağrılara sebep olmadan doldurulması birincil tercihimizdir. Ağrıya sebep olacak kadar çürüyen dişler apseleşebilir ve yapılacak tedavilere verecek yanıt azalıp diş kayıplarına yol açabilir. 2 yaş çocukları, genellikle diş hekimi koltuğunda oturup tedavi ettirecek kooperasyona sahip olmadığından genel anestezi yöntemi ile tedavi edilebilir.

👉 2 yaşındaki çocuğun dişi çekilir mi?

Çürük ilerlediği ve iyileşmeyeceği doktor tarafından onaylandığı zaman maalesef erken de olsa diş çekimi gerçekleştirilir. Böyle bir durumda hekiminizin sizi yönlendireceği tarzda bir yer tutucu ile mevcut boşluğun kapanmaması sağlanmalıdır.

Yer tutucu neden yapılmalıdır öğrenmek için tıklayın.

👉 2 yaşındaki çocuğun diş bakımı nasıl olmalıdır? Neler yapılır?

🌀 Eczanelerden çocuğunuzun ağzına uygun boyutlarda diş fırçaları alarak sabah ve akşam günde 2 kere dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır.

🌀 Fırçalarken çocuğunuzun 2 yaşında tüküremediği göz önüne alınarak yutulabilir macunlar tercih edilmelidir. Bu macunların yutulabilir olması bol kullanılabileceği anlamına gelmemelidir. Kırmızı mercimek kadar bir miktar fırçaya sürülmeli o şekilde fırçalanmalı ve eğer mümkünse tükürülmelidir.

🌀 Çiğneme fonksiyonları arttığı ve azı dişleri ağızda yerlerini aldığı için özellikle arka bölge dişlerinin çiğneme yüzeylerini iyice temizlemelisiniz.

🌀 2 yaşında başarılı motor becerilere sahip olamadığı için kendi temizlemek istese bile son fırçalama işlemini siz gerçekleştirmelisiniz.

🌀6 ayda bir çocuk diş hekimi muayenenizi olmalısınız.

Diş gelişimi her bebekte farklılık gösterir. Her çocuk aynı dönemde aynı tür dişi çıkaramaz. Diş çıkarma gecikmeleri normal karşılanan bir durumdur. Bu yüzden bebeklerin diş gelişimleri kıyaslanmamalıdır. 2 yaş çocuğun diş bulguları her çocukta aynı gözlemlenmez. Bazı çocuklar 2 yaşını doldurmadan kesici dişler çıkar, bazı çocuklarda ise 2,5 3 yaş aralığında kesici dişler çıkabilir. Dişler çıkmaya başladığı andan itibaren itina ile kontrol edilmeli ve gelişimleri gözlemlenmelidir.

2 yaşına gelmiş çocukların diş hekimi doktorları ile mutlaka tanışmasını öneririz. 2 yaş çocuğun diş bulguları hakkında doktorunuza danışabilirsiniz. Hem diş gelişimi hem de 2 yaş çocuklarda diş bakımı konuları hakkında bilgi edinmek için sizleri Keskin Diş Kliğine davet ediyoruz. Bebeklikten başlayan sağlıklı gülüşler için ağız bakım çok erken yaşlarda öğretilmelidir. Bilinçli yapılan uygulama ve yöntemler ileriki yaşlarda karşılaşabileceğiniz problemlerin önüne geçebilir.

Kaynaklar:

istanbul.edu.tr

Yazımızı Değerlendirin
[Toplam: 3 Ortalama: 3]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir