Fissür örtücü dişlerin uzun süre çürümeden ağız içinde kalması amacıyla yapılan koruyucu bir tedavi şeklidir. Ülkemizde gereken düzeyde yapılmamasına karşın gelişmiş ülkelerde fissür örtücü uygulamaları çok yaygın olup, yapmayan hastalara sigortada mahrumiyetler bile söz konusudur.

Çocuklarınıza 6 yaşından itibaren fissür örtücü yapılabileceğini ve bu yapılan fissür diş tedavi sayesinde 20 yaşlarına kadar düzenli kontrolleri yapılırsa dişlerinin çürümeyeceğini unutmayın.

Fissür Örtücü Nasıl Yapılır?

İçindekiler

Fissür örtücü nedir? Azı dişlerindeki oluk ve çatlakları kapatıp buralardaki besin birikimini engelleyerek oluşabilecek çürüklerin önüne geçen koruyucu bir tedavi yöntemi. Azı dişlerinin mineleri özellikle ağız ortamı ile ilk buluştukları zamanda son sertliğine tam ulaşmamış olup çürük oluşumuna açıktır.

Bu dönemde gerek dişlerin çürük oluşumuna yatkınlığı gerekse çocukların arka taraflarda kalan dişleri iyi fırçalayabilme becerilerinin yeterli olmaması sebebiyle, diş yüzeyindeki çatlakların kapatılması ve dişin besinle temasının kesilmesi çürük oluşumunu önlemek adına büyük bir avantaj oluşturur.

Fissür Örtücü
Fissür Örtücü Nedir?

Fissür sealant uygulaması sırasında çiğneme bölgesindeki oluk ve çatlaklar diş yüzeyine herhangi bir zarar verilmeden akışkan bir materyal ile ince bir katman şeklinde doldurulur.

▪ İşlem 1 diş için yaklaşık 3 dakika kadar sürer.

Diş aşısı Ağrısız acısız bir uygulama olup çocuklar tarafından tolerasyonu yüksektir.

Örtücü uygulaması sonrası yeme içme kısıtlaması bulunmaz. Hasta, normal hayatına hemen dönebilir.

▪ 1 diş için 1 kere uygulanır ve periyodik olarak kontrolü yapılır.

▪ Çiğneme basınçları ile bazı bölgelerde aşınma görüldüğü takdirde kontrollerde hekim tarafından yenilenmesi gerekir.

Aşı yapılan dişlerde materyal kalınlığı yükseklik hissi olmaz.

Fissür Örtücü Uygulaması Hakkında Merak Edilenler

Diş Aşısı, Fissür örtücü hangi dişlere uygulanır?

Fissür örtücü kalıcı büyük azı dişlerine, süt azı dişlerine ve küçük azı dişleri yüzeylerine uygulanır.

Kaç yaşında uygulanır?

Fissür örtücüler, diş gelişimini tamamladıktan sonra yapılabilir. Süt dişlerinin gelişiminin tamamlanması 3 yaş dolaylarında  olur. 3 yaşından sonra fissür örtücü uygulamalarına başlanır.

Fissür örtücü nasıl uygulanır?

Uygulanmadan önce dişler özel fırçalarla temizlenir. Temizlemenin ardından dişlerin çiğneme yüzeyleri özel solüsyonlarla kullanıma hazır hale gelir. Akışkan olan fissür örtücü malzeme, azı dişlerinin girintilerine sürülür ve ışık yardımıyla sertleştirilir. Sertleştirme işleminin ardından işlem tamamlanır.

Ağrılı bir tedavi midir? / Anestezi gerektirir mi?

Fissür örtücü uygulama yapılırken herhangi bir ağrı olmaz. Bu nedenle herhangi bir narkoz  işlemine  gerek duyulmaz. Fissür örtücü uygulaması ağrılı bir uygulama olmadığı için küçük yaşlarda rahatça uygulanabilir ve tek aşamada işlemler bitirilir.

Uzun süreli bir işlem midir?

Fissür diş uygulaması kısa süren bir işlemdir. Genellikle tek aşamada bütün dişlere fissür örtücü uygulanır. Ancak çocuğunuzun uyumuna ve yaşına dikkat edilerek  gerekirse işlem birden çok aşamada bitirilebilir.

Tekrar etmek gerekir mi?

Etkisi dişin düşmesine kadar devam eder. Bu yüzden yinelenmesine  gerek yoktur. Fakat  kırılma, aşınma gibi hallerde zamanla görülebilir.  Düzenli muayeneler sırasında aşınma ve kırılma olduğu görülürse doktorunuz fissür örtücüyü yenileyecektir.

Pahalı bir tedavi midir?

Uygulaması dolgu uygulamasına nazaran  daha az maliyetli bir yöntemdir. Çocuğunuzun diş sağlığı için ve çürükleri önlemede önemli bir koruyucu etkisi olduğu göz önünde bulundurulduğunda fissür örtücülerin bütçeye daha uygun olduğunu söyleyebiliriz.

Fissür uygulamasının bir zararı var mıdır?

Dişlere fissür uygulaması zararları nelerdir? Dişlere fissür uygulamasının bilindiği kadar  herhangi bir zararı yoktur. Fissür uygulaması çocukların sağlığına zarar verebilecek herhangi bir zararlı madde içermez.

Fissür Örtücü
Fissür Örtücü Zararlı Mı?

Dişleri çürükten tamamen korur mu?

Fissür örtücüler diş çürümelerine önlem almak için bir koruyucu tedavisidir. Bu uygulamalarla desteklenirse yapılan tedavinin başarısını artırır. Bunun yanında dişlerimize rutin olarak bakım yapılması gerekmektedir.

Fissür örtücü kullananlar memnun mu?

Fissür örtücü yaptıranlar arasında henüz olumsuz bir yorum görülmemiştir. Sizlerde fissür örtücü yaptırdıysanız bizlerle paylaşabilir yaptırmayı düşünen hastalarımız için fikir olabilirsiniz.

Fissür örtücü yapılmazsa ne olur?

Diş aşısı yani fissür örtücü yapılmazsa dişler erken çürüme yapar ve diş kayıpları oluşur. Özellikle çocuklarda yapılması önerilen diş fissür örtücü ile süt dişleri uzun zaman çürümeden kalabilir.

Fissür Örtücü
Dişlere Fissür Örtücü Yapılırsa Ne Olur?

Fissür örtücü uygulaması ( diş aşısı) nedir?

Fissür diş aşısı, özellikle kök dişlerini korumak amaçlı yapılan işlemdir. Arka dişler ulaşılması ve temizlenmesi daha zor olduğu için diş çürümeleri oluşur. Diş çürümesini ve diş kaybını önlemek için diş aşısı yaptırmanız önerilir. Diş tedavisi alanında hizmet veren keskin diş kliniği merkezimizden fissür örtücü tedavisi randevusu alabilirsiniz. 

Yazımızı Değerlendirin
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir