Kanal Tedavisi Nedir?

İçindekiler

Kanal tedavisi diş içerisindeki sinirlerin zarar görmesi ile (çürüme gibi) vücut bu sinirleri yabancı madde olarak algılar ve kabul etmez. Bu durumda sinirlerin çıkarılıp temizlenmesi ve boşluğun dolgu materyali ile doldurulması gerekir. Bu işleme kanal tedavisi denir.

Kanal tedavisi aşamasında çok fazla ağrı hissedilmez. Ağrı eşiği her insanda farklı olduğu için bazı hastalar hiç hissetmediğini iddia eder. Doğal dişleri kurtarmak için en ideal yöntem kanal tedavi yöntemidir. Doğal dişler beslenme ve görünüm açısından önemli dişlerdir.

Kanal Tedavi Sonrası

Kanal tedavisi ağrıyı gidermek ve dişi kurtarmak için yapılan işlemdir. İşlemden önce enfeksiyon nedeniyle oluşan ağrı enfeksiyon nedeniyle oluşmaktadır. Enfeksiyona bağlı olarak işlem sırasında ağrı hissedilmesi olağandır. Hatta bu hassasiyet kanal tedavi sonrası birkaç gün hissedilebilir. Bu ağrı için hekiminiz size tavsiye ettiği ağrı kesici ilaçları kullanabilirsiniz.

 

Kanal tedavi sonrası şiddetli ağrı yaygın olmamakla beraber tedavi bölgesinde kısa süreli hafif ağrılar yaşanabilmektedir. Bu durum geçicidir. Tedavi dişi bir süre kullanılmamalı ama diş fırçalama işlemi ihmal edilmemelidir. Diş fırçalama işlemi için dişlerinizi yumuşak kıllı diş fırçasıyla fırçalayabilirsiniz. Orta dereceli ağrı şikayetiniz varsa hekiminizin önerdiği reçetesiz ilaçları kullanabilirsiniz.

Kanal Tedavi Sonrası Öneriler

Kanal tedavi sonrasında işlem yeniden yapılacaksa tedavi tamamen bitene kadar dişinizi kullanmamanız önerilir. Tedavi bittiyse tedaviden sonra en az iki saat dişinizi kullanmayın. Ağrı eşiğinin derecesine göre ağrı durumu ve hassasiyet devam edecektir. Sıcak soğuk içeceklerden bir iki gün uzak durmalısınız.

Kanal tedavi sonrası ağız bakım her zaman olduğu gibi ihmal edilmemelidir. Hassasiyet dolayısıyla diş fırçalama rutininizi bozmayın.

Kanal tedavisi sonrası anestezi etkisinde olan diliniz ve dudağınıza zarar vermemeye özen gösterin.

İyileşme süresine giren dişlere dolgu yapıldıysa o taraflarda iyileşme hızını arttırması açısından sert zarar verecek yiyecekler yemekten kaçının. Kanal tedavisi sonrası iyileşme süreci kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Kanal tedavi sonrası hafif dereceli ağrılar normal karşılansa da bazı vakalarda ağrı çok şiddetli olabilme ihtimali vardır. Bu durumda ertelemeden mutlaka doktorunuza veya endodontiste başvurmalısınız.

Kanal tedavisi sonrası 1-2 gün ağrının olması normal bir durumdur. Ağrı devam ederken doktorunuzun verdiği ya da önerdiği ağrı kesiciyi içebilirsiniz. Ağrınız geçmiyor ve sürekli artan bir şekilde devam ediyorsa doktorunuza başvurabilirsiniz.

 

Yazımızı Değerlendirin
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir