Ağız Aftları İçin Öneriler

Ağzın içinde veya çevresinde ortaya çıkabilen çok farklı ağız yarası türü bulunmaktadır. Bunların bazıları ağrılı, bazıları çirkin görünümlü ve bazıları ise daha ciddi bir şeyin belirtisi olabilir. Ağız içerisinde oluşan ağız aftları için öneriler diş hekimleri tarafından belirtilmektedir. Peki bu aftların ağrısını kesmek için ne yapabiliriz?

Ağız içerisinde oluşan aft nedir ve ağız aftları için öneriler nelerdir? Aft (Aftöz Ülser): Üzeri beyaz, etrafı kırmızı ağrılı yaralardır. Genellikle ağız içinde yerleşir, dudaklarda görülmez. Küçük, büyük ya da kümeler halinde izlenebilir. Sık sık tekrarlayan aftlar bağışıklık sisteminde bir bozukluk zemininde gelişir.

Aftojel veya kenekort gibi tropikal yani yüzeye sürülen eczaneden alabileceğimiz ilaçlarla ağrınızı azaltıp hızlı iyileşme sağlayabilirsiniz. Ağız yaranız 10 gün içinde geçmezse, diş hekiminize başvurmalısınız. Enfeksiyonunuz olduğundan şüpheleniyorsanız, komplikasyonları gidermek için en kısa sürede diş hekiminize başvurun.

Ağız Aft

Aft Neden Çıkar?

Ağız içerisinde çıkan yaralar birçok nedene bağlı olarak çıkabilir. Ağızda çıkan aftlar bağışıklık sisteminizin zayıfladığı veya ağız hijyeninin azaldığı durumlarda ortaya çıkmaktadır. Bu aftlar eğer ki 15 gün içinde geçmiyor ise kesinlikle diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir. 2 veya 3 günlük olan ağız aftları için öneriler almak için diş hekiminize ulaşabilirsiniz.

Ağız aftları için öneriler;

🔹 Karbonat karışımı: Ağızda ortaya çıkan lezyonlar için karbonat sıklıkla kullanılır. Karbonatın iltihapları azaltmaktaki etkisi ile hem yara iyileşir hem de ağrı diner. Bir çay kaşığı karbonat ile bir miktar ılık su karıştırılarak macuncu bir kıvamda hazırlanan karışım yaranın üzerine sürülerek bir süre lezyon üzerinde bekletilmelidir. Daha sonra bu karışım temiz ılık suyla durulanmalıdır. 

🔹 Tuzlu su karışımı: Ağzı tuzlu suyla çalkalamak, aftların kurutulmasına yardımcı olabilir. Yarım bardak ılık suda bir çay kaşığı normal ev tuzunu eritin ve tükürmeden önce çözeltiyi 15 ila 30 saniye boyunca ağzınızın içinde döndürün. Gerekirse birkaç saatte bir tuzlu su ile çalkalamaya devam edebilirsiniz.

Aft Tuzlu Su Karışımı

🔹 Karanfil yağı: Aftlar ağrılı olabilir ve karanfil yağının ağız ağrısına rahatlama sağladığı bilinmektedir. Karanfil, tarihte diş ağrısını tedavi etmek için kullanılmıştır. Karanfil yağından yapılmış bitkisel ağız jelinin, ağzın tahriş olmuş bölgesine uygulandığında ağrıyı başarıyla azalttığını göstermektedir.

🔹 Çinko takviyesi: Demir, folik asit, B12 vitamini veya çinko eksikliği de aftlara neden olabilir. Çinko takviyesi almak, aftlarınızın sıklığını azaltabilir ve bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir. Çinko takviyesi alırken, her zaman tedarikçinin talimatlarına uyun.

🔹 Hindistan cevizi yağı: Hindistan cevizi yağı antimikrobiyaldir ve ağızdaki zararlı bakteri türlerinin bir kısmına karşı savaşır. Bir çorba kaşığı Hindistan cevizi, susam veya diğer yenilebilir yağlar ile gargara yapılması, yağ gargarası olarak bilinen eski bir uygulamadır.

🔹 Elma sirkesi karışımı: Elma sirkesi çeşitli rahatsızlıklar için popüler bir ev ilacıdır. Bakterileri yok etme kabiliyeti ile ağız aftları için öneriler içerisinde tercih edilmektedir. Aftınızın giderilmesine yardımcı olabilir. Ancak sirke, aftınızla temas ettiğinde yakabilir, bu yüzden eğer acı çekiyorsanız başka bir ev ilacı deneyin. Bir çay kaşığı elma sirkesini bir bardak suya karıştırın ve çözelti ile 30 saniye ila bir dakika boyunca ağzınızı çalkalayın. Tükürdükten sonra, sirkenin diş minesine zarar vermesini önlemek için ağzınızı sade suyla çalkalayın. Elma sirkesi ile günde sadece bir kez çalkalama yapın.

Hem estetik nedenlerle hem de genel vücut sağlığını korumak açısından ağız ve diş sağlığı son derece önem taşımaktadır. Ağızda oluşan yara ve aftlar konuşma, yutkunma ve çiğneme gibi fonksiyonları yerine getirmede zorluğa sebep olarak gündelik yaşamı olumsuz yönde etkiler. Ağız içi yaraları bazen minik bir kesi şeklinde görülüp birkaç gün içinde kendiliğinden geçerken bazen de aft adı verilen ağrılı yaralara dönüşebilir. Ağız yaralarının tedavisinde genellikle doğal maddelerle gargaralardan faydalanılır. Ağız aftları için öneriler sunabilecek diş hekiminizden doğal yöntemler ile ilgili bilgi talebinde bulunabilirsiniz. Tekrarlayan ağız yaralarının daha ciddi hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıktığı göz önüne alınarak olası farklı hastalıklara yönelik araştırmalar yapılmalıdır. Ağız yarası belirtileri ve tedavisi denilince akla genellikle hekime başvurmak gelmez. Oysaki geçmeyen ve sık tekrarlayan ağız yaraları varlığında muhakkak kulak burun boğaz uzmanlarına veya diş hekimlerine başvurmak gerekmektedir. 

 

 

Yazımızı Değerlendirin
[Toplam: 7 Ortalama: 4.4]

  1. Ayseenur_Coban diyor ki:

    2 gündür ağız içinde üst bölgede dilimi dötürdüğümde yada yemek yediğim zaman ağrı olan beyazımsı birşey var bu aft mıdır. aft neden oluşur.

    • Hamza Keskin diyor ki:

      Geçmiş olsun.
      Aft bağışıklık sitemimizin zayıfladığı zamanlarda yada dişimizdeki sivri kalan kısımların yumuşak dokuyu tahriş etmeleri sonucu oluşurlar. 12-3 hafta içinde geçmeyen ağız içi yaralar için vakit kaybetmeden doktorunuzla görüşmeniz iyi olacaktır.

      Aftojel veya kenekort gibi ilaçlar alarak ağrısını azaltabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir