For English : Zirconia Crowns Turkey

Zirkonyum Diş Kaplaması Ne Demektir?

İçindekiler

Beyaz renginden, ışık geçirgenliğinden ve dayanıklılığından* dolayı, diş tedavilerinde estetik protez tedavilerine olanak sağlayan, diş hekimliğinde metal üstü porselenden sonra çığır açan bir kaplama çeşididir. Diş kaplama yapımında kullanılan beyaz renkli bir maddedir. Saf mineral hali yerine zirkonya seramiği maddesine dönüştürülerek fırınlanır. Zirkonyum diş kaplama metal destekli kaplamalara nazaran daha doğal bir görünüm sağlar.

Zirkonyum kaplama nedir? sorusuna cevap ise; yeni nesil diş kaplama tedavi yöntemidir.

Son yıllarda popülerliği gittikçe artan zirkonyum kaplamalar hakkındaki bu yazıyı okurken, dişler kesilirken ağrı duyacak mıyım? sorusuna cevap bulacağınız gibi, ”geçici kaplamalarım ile sigara, alkol içebilir miyim?” benzeri sorularınızın da cevaplarını bulacaksınız. Şimdi daha fazla beklemeden yazımıza geçelim.

 

Zirkonyum Kaplama Aşamaları Nelerdir? Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Diş kaplama tedavileri arasındaki en belirgin özellik kullanılacak malzemenin türü ve kalitesidir. Kaplama öncesi ufak düzeltmeler ve oynamalar yapılı, gerekli kontroller sağlanır. Zirkonyum diş kaplama nasıl yapılır? sorusunu aşama aşama cevaplayalım.

Bizim kliniğimizde yapılan ”diş köprüsü nasıl yapılır?” aşamaları olup başka kliniklerde farklılık gösterebilir ama %90 bu şekilde yapılır.

👉Diş preparasyonu sırasında herhangi bir ağrı sızı hissedilmesin diye lokal anestezi yapılır.

👉Kaplama yapılacak olan dişler ufaltılır ve hassas ölçü alınır.

👉Dişler kesilip ölçü alındıktan hemen sonra geçici diş koltuktan kalkmadan hazırlanır ve geçici olarak yapıştırılır.

👉Kesilmeyen dişler referans alınarak zirkonyum renkleri seçilir.

👉3-5 gün sonra zirkonyum diş kaplamanız gelmiş olur ve gelen gerçek dişiniz genellikle geçici olarak yapıştırılır. Daimi olarak yapıştırılmamasının sebebi bir sorun olduğu zaman hızlı bir şekilde müdahale edebilmektir.

👉Kullanımda sorun yoksa 4-7 gün sonra daimi olarak yapıştırılır.

👉6 ayda 1 kontrole gelinir. Kaplamalarınızı uzun süre kullanmak için yapılması gerekenleri yakın zamanda burada yazacağız.

Neden Zirkonyum Diş Kaplama? Avantajları nelerdir?

  1. Zirkonyum diş kaplama, ışık geçirgenliği doğal dişimize çok yakın olduğundan dolayı doğal bir görüntü sağlar ve çok belli olmaz.
  2. Diş etleriyle uyumu geleneksel metal üstü porselenlere göre çok iyidir. Metal üstü porselenler diş etlerinde morumsu bir görüntüye sebep olabilirken zirkonyumda böyle bir durum söz konusu değildir.
  3. Özellikle ön bölge dişlerinizi yaptırırken zirkonyum yaptırmanız, doğal dişlere en yakın görünümü elde etmenizi sağlayacağı için, zirkonyum diş kaplama tercih edilebilir.
  4. Biyolojik olarak daha uyumludur. Bazı hastalarımızda metal alt yapılı porselen kaplamalara karşı alerji oluşabilmektedir. Bu gibi durumlarda zirkonyum kaplamalar ilk tercih olmalıdır.
  5. Zirkonyum yapılacak olan dişten daha az diş dokusu kesilir. Çünkü geleneksel metal üstü porselenlerde, metalden yansıyacak olan grimsi görüntüyü azaltabilmek ve daha doğal bir görüntü sağlamak için diş dokusu daha fazla kesilir.
  6. Estetik kaplama yapılacak olan dişlerde daha az kesim yapıldığı için ayrıca sıcak soğuk hassasiyetin de daha az olması beklenir.
  7. Tek diş kaplama yapılacak ise, doğal dişlere olan benzerliğinden dolayı ayırt edilemeyeceği için zirkonyum diş yapılması daha uygun olur. Tek diş kaplama yazısı için tıklayınız 👇👇

Tek diş kaplama olur mu? Hangi durumlarda tek diş kaplama olur tıklayın.

Zirkonyum Dişler İleride Renk Değişikliği Yapar Mı?

Zirkonyum diş kaplama tedavisinde dişlerde renk değişimi olmaz. Yalnız kullanılan malzeme ve uygulamalar burada önemli rol oynar. Yanlış yapılan uygulama ve kullanılacak malzemenin kalitesiz olması kaplama dişlerde sararma hatta diş etlerinde morarmalara sebep olabilir. Kliniğimizde zirkonyum kaplama tedavisi için ileri düzey kaliteli malzemeler kullanılmaktadır. Doğru yapılacak uygulamalarla sizlere uzun yıllar kullanabileceğiniz zirkonyum kaplama dişler yapıyoruz.

Zirkonyum diş kaplama ışığı geçirgenlik özelliği ve doğal dişe uyumlu, diş etleriyle kusursuz bir uyum sağlar. Estetik görünümü mükemmel olan bu malzemeler hastalarımızda max. memnuniyet yaratmaktadır.

Zirkonyum kaplamalı dişlerin periyodik bakımı ve hekim kontrolleri düzenli olarak yapılmalıdır.

Zirkonyum Diş Kaplama Dezavantajları?

👉Zirkonyum köprüler çok uzun diş boşluklarının olduğu durumlarda geleneksel metal üstü porselenlere göre daha kırılgan oldukları için tercih edilmez.

👉Geleneksel metal üstü porselenlere göre daha pahalı olmaları.

Size özel Yazılarımız

Zirkonyum Diş Kaplama fiyatları?

Zirkonyum diş kaplama fiyatları yaptıracağınız bölgeye göre değişmektedir. ”Bölgeden bölgeye zirkonyum kalitesinde değişim olur mu?” diye soracak olursanız cevabım maalesef ki evet olacaktır. Kaliteli malzeme kullandığına inandığınız 2 yerin arasındaki fiyat farkı da hekimler arasındaki fiyat politikasından kaynaklanabilir:)

Zirkonyum kaplama fiyatları ne kadar? Bu soru zirkonyum kaplama düşünenler için merak konusudur. Fiyatlar kaplama yaptırmayı düşündüğünüz diş sayısına göre farklılık gösterir. Kullanılacak malzemenin kalitesi, diş hekiminizin ustalığı, işçiliği fiyat bazlarını etkileyebilir.

ZİRKONYUM KAPLAMA FİYATLARI 2020 2020 KDV HARİÇ ₺ 2020 KDV DAHİL(%8) ₺
Veneer Zirkonyum Kaplama (Metal ücreti hariç) 451,85 ₺ 510,00 ₺
Veneer Kuron (Akrilik) 439,81 ₺ 475,00 ₺
İmplant Üstü Veneer Zirkonyum Kaplama (Seramik) (Abutment Ücreti Hariç) 1.115,74 ₺ 1.205,00 ₺
Laminate Veneer (Akrilik) 532,41 ₺ 575,00 ₺
Laminate Veneer (Seramik) 1.069,44 ₺ 1.155,00 ₺
Tam Seramik Kuron (Metal Desteksiz) 1.023,15 ₺ 1.105,00 ₺
Adeziv Köprü (Maryland vb. gibi) 365,74 ₺ 395,00 ₺
Düşmüş Kuron ve Köprü Simantasyonu (Her Sabit Üye İçin) 60,19 ₺ 65,00 ₺
Kuron Köprü Tamiri * (Her Üye İçin) 254,63 ₺ 275,00 ₺

* Kıymetli metal ücreti hariçtir. ** Kıymetli metal ve zirkonyum ücretleri hariç olarak fiyatlandırma verilmiştir.

Türk Diş Hekimleri Birliğinin tavsiye ettiği ortalama Zirkonyum diş kaplama fiyatı 1.105,00 TL olup fiyatlar yukarıda anlattığım sebeplerden dolayı farklılık göstermektedir.

NOT : Kliniğimizdeki zirkonyum fiyatlarını öğrenmek için 0553 333 55 30 numaralı whatsapp mesaj hattından veya arayarak bizlere ulaşabilirsiniz. Zirkonyum diş kaplama fiyatı almak için whatsapp’ dan yazarken, dişlerinizin fotoğrafını ve röntgeninizi eklerseniz sizlere daha hızlı ve sağlıklı cevaplar verebiliriz.

Zirkonyum Kaplama Öncesi Sonrası Fotoğrafları

Zirkonyum öncesi
Zirkonyum öncesi
Zirkonyum Sonrası
Zirkonyum Sonrası

Zirkonyumla İlgili En Çok Sorulan Sorular & Cevaplar

Zirkonyum renkleri nelerdir? Hangi renk zirkonyum yaptırmalıyım?

Zirkonyum Altyapı Renkleri A1 A2 A3 A4 B1 B2 B3 B4 C1 C2 C3 C4 D2 D3

🌀 Zirkonyum köprü yada kaplama için diş kesimi bittikten sonra zirkonyum altyapı rengi seçilmelidir. Bu renkler en beyazdan koyuya doğru a1-b1-c1-d2 diye devam etmektedir. a1 zirkonyum renginden daha beyaz zirkonyum renkleri de bulunmakta olup çok nadir kullanılmaktadır.

Hangi renk zirkonyum yaptırmalısınız sorusuna ise şöyle cevap verebilirim. 1-2 üye zirkonyum yaptıracaksanız kendi dişinize en yakın olan rengi seçmenizi tavsiye ederim. Full zirkonyum yapılacak ise a1 veya b1 renklerini tavsiye edebilirim. Ama doktorunuzun tavsiyesini kesinlikle göz önünde bulundurmanızı da ayrıca tavsiye ederim.

Zirkonyum kaplamanın yapılmadığı durumlar var mı?

🌀 Çok uzun boşlukların olduğu, köprü ayağı olacak dişler arasındaki boşluk çok fazla ise zirkonyum diş kaplamaların yapılmasını desteklemiyorum. Böyle durumlarda geleneksel metal üstü porselenleri tercih ediyorum. İlla zirkonyum isteniyorsa implant yapılıp üst yapısı zirkonyum yapılabilir.

İmplant üstü zirkonyum kaplama olur mu?

🌀 İmplant üstüne zirkonyum diş kaplama tabi ki yapılabilir. Metal üstü kaplamaya göre daha estetik olur. İmplant diş başlıklı yazımızdan daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Zirkonyum kaplamanın altındaki diş çürür mü?

🌀 Kurallarına uyularak yapılan ve düzenli olarak kontrollü yapılan zirkon kaplamaların altındaki dişler çürümez. Ama yapıldıktan sonra kontrolleri aksatılan, bakımı yapılmayan kaplamaların altındaki dişler eninde sonunda çürüyecektir. 

Zirkonyum kaplamada diş kesilir mi?

🌀 Evet, zirkonyum kaplamalarda diş kesilir. Zirkonyum diş kaplama ışık geçirgenliği daha fazla olduğu için normal metal üstü kaplamalara göre daha az diş kesilir. 

Zirkonyum kaplamadan sonra sigara, alkol içebilir miyim?

🌀 Maalesef istemesek de, zirkon diş kaplama ya da geleneksel metal üstü porselen kaplamalar yapılmadan önce ve sonra sigara ve alkol içmenizde bir sıkıntı yoktur.

Zirkonyum ağız kokusu yapar mı?

🌀 Kurallarına uyularak yapılan ve evde düzenli olarak bakımı yapılan ( günde 2 kere diş fırçalama, süper floss kullanımı, diş ipi kullanımı vs. ) zirkonyum diş kaplamaları herhangi bir koku yapmaz. Bakımı güzel yapılmayan her köprü, her kaplama koku yapar. Zirkonyum kaplamalarda düzenli olarak bakımı yapılmaz ise koku yapacaktır. Bakım yapılan ağızda hala koku varsa başka durumları değerlendirmelisiniz. 

Metal kaplamaya alerjim var acaba zirkonyum alerjim de var mıdır?

🌀 Bu gibi durumlarla çok karşılaşmasakta metal üstü porselene alerjisi olan hastalarımın çoğuna zirkonyum yaptık ve alerji durumunun ortadan kalktığını gözlemledik. Zirkonyum alerjisi metal alerjisine göre hiç yok denecek kadar azdır.

İmplant yaptırdım, Zirkonyum abuntment mı taktırmalıyım yoksa normal mi?

🌀 İmplantlarınız ön bölgede ise, zirkonyum abuntment tavsiye edebilirim. Arka bölgede ise estetik çok önemli olmadığı için zirkonyum abuntment için ekstra bir fiyat ödemenize gerek yoktur.

Zirkonyum kaplama zararlı mı?

🌀 Zirkonyum kaplamanın herhangi bir zararı yoktur. Ama gereksiz yere dişlerin kesilip, küçültülüp zirkonyum yapıldığı durumlarda tabi ki zararlıdır diyebiliriz.

Zirkonyum gülüş tasarımı nasıl yapılır?

  1. Zirkonyum gülüş tasarımı yaptırmak için öncelikle dişten ölçü alınır, alçı model dökülür.
  2. Sizin yüzünüze en uygun çalışmanın mock-up’ı hazırlanır.
  3. Daha sonra bu mock-up ağzınıza uygulanır ve dişlerinizin son halini kesilmeden görmüş olursunuz.
  4. Bu aşamada istemediğiniz bölümleri hekiminize söyleyerek tam ideal gülüş tasarımına ulaşılır ve sonrasında dişler kesilip normal zirkonyum aşamalarına geçilir.

Zirkonyum mu porselen mi yaptırmalıyım?

🌀 Bu soru çok geldiği için detaylı bir yazı yazmak gerekti. Okumak için alttaki 👇 linki tıklayabilirsiniz.

Zirkonyum mu Porselen mi?

Zirkonyum Diş Kaplama Ömrü Ne Kadar?

🌀 Kullanıma göre zirkonyum diş kaplama ömrü en az 5 yıldır. 15 yıl kullanan hastalarımızda olmaktadır. Köprü dişlerin ömrü ne kadardır? arttırmak için neler yapabilirim? diyorsanız alttaki 👇 linki tıklayabilirsiniz.

Zirkonyum Diş Kaplama Ömrü

Zirkonyum Kaplama Sonrası Nelere dikkat etmeliyim?

🌀 Bu sorunun cevabı çok uzun olduğu için kaplama sonrası başlıklı yazımdan detaylı bilgileri edinebilirsiniz.

Zirkonyum Diş Kaplama Zararlı mı?

🌀 Ağız ve diş sağlığı tüm vücudu etkileyen bir durumdur. Çürük dişler, tartar oluşumu, diş eti hastalıkları gibi ağız sağlığı problemleri zamanla farklı hastalıklara neden olabilir. Bu yüzden ağız sağlığı bakımı ihmal edilmemelidir.

Diş tedavilerinde kullanılan yöntemlerden en çok tercih edilen zirkonyum diş kaplama yöntemidir. Hem estetik görüntüsü hem de doğal diş görünüme en yakın kaplama türüdür. Peki zirkonyum diş kaplama zararlı mı? Bu sorumuzun cevabı hayır. İnsan sağlığına zararlı hiç bir etki gözlemlenmemiştir. Diş ve diş eti minesine zararı yoktur. Ayrıca kolay şekil alabildiği için her ağız yapısına uygundur.

Zirkonyum kaplama nasıl sökülür?

🌀 Zirkonyum kaplamaları sökmek için 2 yöntem vardır.

1. yöntemde zirkonyum kaplamaların diş etiyle birleştiği yere ucunda ufak bir çıkıntı olan zirkon kaplama sökücü yerleştirilir ve çok ufak kuvvetler ile vurularak çıkarılmaya çalışılır. Bu yöntem kulağa biraz kötü gibi gelse de zirkon kaplamaların en az zarar görerek çıkarılabileceği bir yöntemdir. Bu yöntemle zirkonyum kaplamalar sökülmez ise 2. yöntem tercih edilir.

2. yöntemde ise zirkon diş kaplama sökmek için zirkonyum kaplamalar kesilerek çıkarılır ve tekrar kullanılamaz hale gelir. Kesme işlemi dolgu yaparken kullandığımız dişi aşındırmaya yarayan aeratör adlı döner alet ile yapılır.

kaynaklar: wikipedia

 

Yazımızı Değerlendirin
[Toplam: 15 Ortalama: 4.5]

  1. Afra diyor ki:

    Hocam merhaba
    Ön dişlerim arasında hafif boşluk var ve sol ön ve yan dişim biraz dışarı doğru .bu arada on iki dişim kanal tedavili.daha önce tel kullandım fakat Ön yan dişimin birisi eksik ve dişleri kaydırıp köpek dişimin altını keserek benzetmeye çalışmıştı.tel tedavisinden etkili bir sonuç alamadım ve biraz da eski haline döndü. plak mı zirkonyum mu hangisi daha uygun olur sizce ?

  2. Rabia diyor ki:

    Merhaba zirkonyumla alakalı bir sorum olacaktı, ön 4 dişim baya inceltilip kanal tedavisi uygulandı, şuan da dişlerimde uzun süre kullandığım için renk değişimi ve koyulaşma mevcut ön dişlerime zirkonyum yaptırmam mümkün müdür tek korkum dişlerimin kanal tedavisi yüzünden çok fazla inceltilmesi

  3. Havva diyor ki:

    Merhaba 4 gün oldu tedaviye başladım
    Ön üst 6 alt 6 olmak üzere 12 diş yaptırıyorum
    Şu anda geçici diş var ağzımda fakat beni biraz peltek yaptı.Videolarda izliyorum tek tek gerçek diş gibi yapılıyor fakat doktorum ön dilerin birbirine bağlı yapılması daha uzun süre kullanman açısından iyi diyor sizce hangisi daha iyi ve yapıldıktan sonra konuşma bozukluğu olurmu yine

  4. Tuğçe diyor ki:

    Merhaba, uzun yıllardır dişlerimle ilgili sorunlarım oluyor. Ön dişlerimdeki çürümeler ve sürekli uygulanan tedaviler sonucu dişin çoğunluğu kaybedilmiş durumda en son yapılan uygulama kanal tedavisi ve plastik bir çubuk desteğiyle yapılan dolgu fakat bi zaman sonra dolguda meydana gelen renk değişimi beni rahatsız ediyor. Estetik ve uzun süre kullanabileceğim bir diş için tedavi görmek istiyorum nasıl bi tedavi önerirsiniz yardımcı olur musunuz lütfen

    • Hamza Keskin diyor ki:

      Merhaba,
      tabiki yardımcı olmak isterim ama dişlerinizin teker teker değerlendirilmesi gerekiyor. Takdir edersiniz ki bu işlem röntgen artı gözle muayene olmadan yapılacak bir işlem değil. İsterseniz kliniğimize gelip ücretsiz muayene olabilirsiniz. Yada size en yakın 2-3 klinikten randevu alıp muayene olursanız kafanızda bir fikir oluşacaktır.
      Geçmiş olsun.

  5. kübra diyor ki:

    hocam iyi akşamlar ben kesici dişlerimden bitanesine porselen kaplama yaptırdım ama diğer dişlerimden büyük ve daha koyu renkte bu dişi söktürüp yerine lamine veya zirkonyum kaplama yapılabilirm

    • Hamza Keskin diyor ki:

      dişlerinizdeki kırığın fotoğrafını 0553 333 55 30 numaralı telefona whatsappdan atarsanız en ideal tedavi ile ilgili size yardımcı olmaya çalışayım. Mesela kırık çok büyük değil ise dolgu ile bu sorunu çözebiliriz.

  6. elis dertsiz diyor ki:

    zirkonyum diş kaplama hangi dişlere yapılır? Ön dişlerimi zirkonyum porselen yaptırıp arka dişlerimi normal porselen yaptırsam nasıl olur? Zirkonyum tedavisini siz yapıyor musunuz?

    • Hamza Keskin diyor ki:

      – Evet biz kliniğimizde zirkonyum tedavisi yapıyoruz.
      – Bütün dişlerinizi zirkonyum yaptırmanızı tavsiye ederiz ama maddi olarak bu sizi zorlayacaksa tabiki arka bölgelere metal üstü porselen ön estetik bölgelere zirkonyum kaplamalar yapabiliriz.

  7. Demet zengin diyor ki:

    diğer zirkonyum konunuza da yazdım acil cevap yazabilir misiniz. zirkonyum fiyat hakkında bilgi alabilir miyim. haziran 2018 gibi kliniğinize geldiğimde 600tl demiştiniz ve yardımcı oluruz siz yeterki karar verin demiştiniz. acil cevap verirseniz karşıdan gelceğim. zirkonyum fiyat 2019 yilinda da ayni sekilde olur mu.

    • Hamza Keskin diyor ki:

      Demet hanım iyi günler, aynen zirkonyum diş fiyatlarımız aynıdır. o zaman da dediğimiz gibi size yardımcı oluruz fiyat konusunda. gelmeden önce klinikte olup olmadığımı öğrenmek için 0553 333 5530 numaralı telefona mesaj yada arama yaparak haber verirseniz boş yere gelmemiş olursunuz. Geçmiş olsun.

  8. Havva diyor ki:

    Merhaba 2,5 aylik bebegim var ve emziriyorum.on disime zirkonyum kaplama yaptirabilir miyim??süte gecer mi bebege bi zarari olur mu??

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir