Süt diş dizisi 0-36 ay arasında ağızda konumlanan 20 adet dişten oluşur. Bu dişler zamanı geldiğinde dökülerek yerini daimi dişlere bırakırlar. Peki süt dişleri tedavi edilmeli mi ?

Halk arasında “Ne de olsa alttan yenisi çıkacak” algısı sonucu süt dişleri tedavi leri geri plana atılmaktadır.Sanılanın aksine tüm süt dişleri 6 yaşında değişmeye başlamamaktadır.12 yaşına kadar uzunca bir süre çocuklar süt azı dişlerini kullanmaktadır.

Bu dişlerin çürümesi ve tedavi edilmemesi sonucu özellikle arayüzlerdeki madde kayıpları sebebiyle diş arkı daralmakta yeni gelen dişlere uygun yer kalmamaktadır.

Tedavi edilmeyen süt dişleri besin gömülmeleri ve hassasiyet sebebi ile beslenme bozukluklarına yol açarlar.

Çürüğün dişin sinirine ulaşması sonucu gece ağrıları ve abseler oluşabilir.Tedavi edilmeyen abseli dişler, köklerinin arasında gelişmekte olan daimi diş germlerine zarar verebilirler.

Daimi dişler süt dişlerinin rehberliğinde kendileri için ayrılan boşluğa düzgün bir şekilde sürme eğilimindedir.Süt dişinin erken kaybı sonucu yer tutucu uygulaması yapılmadığı takdirde gelecek olan daimi dişlere yer kalmayacak ve dişlerde çapraşıklıklar oluşacaktır.

Çürük dişteki bakteriler, tükürük yoluyla ağızdaki diğer çürüksüz dişlere ulaşıp onları da çürütmeye meyillidirler.Aynı bakteriler tükürük ile bademciklere ulaşıp buralarda da enfeksiyon oluşturabilmektedir.

Çürüklerin yol açtığı bu sonuçlar göz önüne alındığında süt dişleri hekimin kararıyla uygun şekilde tedavi edilmelidir.

Dolgu, amputasyon veya süt kanal tedavisinin gerekliliği hekim tarafından saptanmalı ve dişler düşme yaşları gelene kadar sağlıklı bir şekilde ağızda kalacak şekilde restore edilmelidir.

Süt dişi tedavisi için randevu almak istiyorsanız TIKLAYIN.

Yazımızı Değerlendirin
[Toplam: 1 Ortalama: 1]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir