Ağız ve diş sağlığınızı iyileştirip, sizi daha güzel bir gülümsemeye kavuşturacak olan ortodontik tedaviye ilk adımınızı attınız.

Tedavi süresince size rehberlik etmesi ve dikkat etmeniz gereken bazı noktaları size hatırlatması için bu yazıyı ortodonti doktorumuzla birlikte hazırladık. Lütfen bu yazıyı tamamen okuyunuz ve daha sonra her zaman ulaşabileceğiniz bir yerde saklayın. yada bize mesaj atabilirsiniz biz size linki yollarız:)

Ortodontik tedavide sabır çok önemlidir. Sizlerin sabrını arttırmak için ortodonti hastalarımınızı öncesi sonrası fotoğraflarıyla sizleri baş başa bırakalım ve sonra tel tedavisi sonrası dikkat etmeniz gerekenlere değineceğiz.

Fotoğrafları tıklayarak büyük hallerini görebilirsiniz.

Ortodontik tedavinizle ilgili dikkat etmeniz gereken 4 ana husus vardır:

İçindekiler

  1. Ağız Hijyeni: Dişlerinizi normal rutininizden daha fazla fırçalamanız gerekmektedir. Yazımızın en sonunda fırçalamayla ilgili video bulacaksınız. Her yemekten sonra ve akşam yatmadan önce, dişlerin fırçalanması gerekmektedir. Fırçalama işlemi ortalama 3 dakika sürmeli ve teller pırıl pırıl olana kadar devam ettirilmelidir. Tedavi boyunca ‘ortodontik diş fırçasına’ ilave olarak ‘arayüz fırçası da’ kullanmanız gerekmektedir. Eğer dişler bu süreçte iyi fırçalanmazsa, braketlerin altından oluşacak çürümeler sonucu, dişlerinizde GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN lekeler meydana gelecektir. Ayrıca kötü ağız hijyeni hekimin keyfini kaçırmakta, tedavinin de uzamasına sebep olmaktadır.
  2. Ortodontik Aparey ve Aygıtlar: Hekiminizin takmanızı istediği aparey, plak ve lastikleri uygun bir şekilde takmalısınız. Aksi halde tedavinizin süresi uzar ve istenilen sonucun alınamamasına sebep olur. Braketlerin diş yüzeyinden kopmaması için YASAK YİYECEKLERDEN uzak durmanız gerekmektedir. Braketlerin kopması tedaviyi yavaşlatmakta ve ek ücret alınmasına sebebiyet vermektedir.
  3. Randevular: Randevularınıza özen gösteriniz. Eğer randevularınızı unutmanıza neden olacak çok özel bir durumunuz varsa hatırlatma isteyebilirsiniz. Telefonla randevu alma işini acil durumlar dışında son güne bırakmamanızı öneririz. Çalışma kapasitesi dolmuş bir güne kendinizi son anda sıkıştırtırsanız verimsiz bir seans geçirir, sadece gelmiş olursunuz. Tatillerinizi ve uzun süreli seyahatlerinizi tedavinizin gidişatına göre ayarlamanız iyi olur. Tedavinin bazı dönemlerinde doktorunuza sormadan plan yapmamalı ve uzun süre ortadan kaybolmamalısınız. Aksi halde tedavi zarar verici hale gelir.
  4. Sabır: Genellikle 10 gün süren alışma döneminde sabırlı olmanız gerekmektedir. Ağrı kesici almanızı tavsiye etmemekle birlikte, zor durumda kalındığında aspirin dışındaki ağrı kesiciler kullanılabilir. (Parol, Minoset, Dolven vb.) Ortodontiktedavi disiplin, titizlik ve işbirliği isteyen, kuralcı, uzun ve zor bir tedavidir. Çünkü dişlere uygulanan kuvvet kontrolsüz kalırsa, kemikleri ve diş köklerini eritici etki gösterebilmektedir. Bütün bu önlemler ve kurallar dişlerinizin ve çenelerinizin zarar görmemesi içindir.

Ortodontik tedavi sırasında yasak yiyecekler;

Aşağıdaki yiyeceklerden tedavi süresince uzak durulmalı, yenildiği takdirde ise son derece dikkatli olunmalıdır. Genel olarak ön dişlerle ısırma yapılmamalı, küçük parçalar halinde arka dişlerle çiğnenmelidir.

1-Kuruyemişler (kabuklu, kabuksuz tüm kuruyemişler)
2-Sert şekerler, sert çikolatalar, elma, armut gibi ısırılarak yenen gıdalar
3-Zeytin, erik, hurma, kayısı, kiraz gibi içinde çekirdeği olan gıdaların çekirdeği ağız dışında çıkartılıp öyle yenmesigerekmektedir.
4-Kola, gazoz vb. şekerli ve asitli içecekler
5-Sakız

Şekerli gıdalar braketlerinizin kopmasına sebep olmaz ancak dişlerinize zarar verir. Dolayısıyla şekerli gıdalar yenildiğinde dişler vakit kaybetmeden fırçalanmalıdır. Asitli (COCA COLA,PEPSİ,FANTA vb.) içecekler diyet olsa bile dişlere zarar verir, ayrıca braketin yapıştırıcısının çözünmesine sebep olur. Ekmek içi, sebze yemekleri, et suyu, pilav, makarna, püre, yoğurt vb. yumuşak gıdaları güvenle tüketebilirsiniz.

Bizler, tedaviniz süresince mümkün olduğunca rahatsız olmamanızı, dişlerinizin zarar görmemesini ve tedavinizin uzamamasını arzuluyoruz. Bunlar da ancak bizim talimatlarımıza uygun davranmanızla mümkün olacaktır.

Ortodontik tedavi sırasında dişler nasıl fırçalanır? Videolu anlatım.

Yazımızı Değerlendirin
[Toplam: 1 Ortalama: 1]

  1. Aylin Kısa diyor ki:

    Merhaba, çok acil bir sorum var. Ortodontik tel tedavisi görüyorum ve sağ üst ile sağ alt 6 numaralı dişlerimin arasında ortodontik lastik kullanımı var. doktorum üst 4 ile alt 6 arasında ortodontik lastik takmamı söyledi ama 6 numaralı dişimin braketi koptu bunun yerine 7 numaralı yada 5 numaralı dişe taksam ortodontik lastiği olur mu. yanlış dişlere lastik takarsam sorun olur mu çok. ortodonti doktoruma ulaşamıyorum ve benim de işlerim var acil yardım istiyorum.

    • Hamza Keskin diyor ki:

      Ortodontik lastikler kullanılması çok önemli olan lastiklerdir. Kopan braketiniz yapıştırılması ve tekrardan doktorunuzun dediği şekilde ortodontik lastiğinizi takmak için hemen doktorunuzdan randevu almanızı tavsiye ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir