Kanal Tedavisi Riskleri

İçindekiler

Kanal tedavisi diş kökünde oluşan enfeksiyonu tedavi etmek amacıyla hekim kontrolünde yapılan işlemdir. Kurtarılması mümkün olan dişlerde önce kanal tedavisi yapılır ve sonrasında dolgu veya tercih edilen ortodontik tedavi yöntemi seçilir. Lokal anestezi ile yapılır ve doğal olarak ağrılı bir tedavi değildir. Kanal tedavisi riskleri hekimin kontrolünde yapıldığı sürece verilen talimatlara uyduğunuz sürece herhangi bir risk bulunmamaktadır.

Kanal Tedavisi Avantajları

Kanal tedavisinin en büyük avantajı dişi ve etrafındaki kemikleri korumasıdır. Genelde enfeksiyonu temizlemek ve diş kurtarma konusunda oldukça başarılı bir tedavi türüdür. Tedaviden sonra diş bakımına özen gösterilirse uzun yıllar kullanılabilir. Diş çektirme zorunluluğu ortadan kalkar ve böylece dişiniz yerinde kalmış olur. Dolayısı ile dişin etrafındaki kemiği kaybetmemiş olursunuz.

Kanal tedavisi öncesinde;

🔸 Dişinizde ağrı, yüzünüzde şişlik varsa hekiminize danışmalısınız.

🔸 Kanal tedavisi öncesinde 1 saat kadar yemek yemeyi bırakın.

🔸 Herhangi bir rahatsızlığınız var ise veya düzenli ilaç kullanıyorsanız kanal tedavisi riskleri ortaya çıkmaması için hekiminize bildirmelisiniz.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

🔸 Tüm kontroller yapıldıktan ve gerekli bilgiler alındıktan sonra lokal anestezi uygulanarak apseli bölge uyuşturulur.

🔸 Dişin etrafına plastik baraj yerleştirilir. Yerleştirilen bu baraj kimyasal yutmanızı engelleyecektir.

🔸 Ağrıyan diş kökü apse temizliği çalışmasına başlanır.

🔸 Kanal tedavisi sonrası dolgu yapılacak ise kök kanalları kolay işlem yapılması için yeniden şekillendirilir.

Kanal tedavisi riskleri önlemek için tedaviden sonra gerekirse antibiyotik tedavisi başlatılır ve diş köklerinden enfeksiyonun tamamen temizlenmesi sağlanır.

Kanal Tedavisi Aleti

Kanal Tedavisi Riskleri Önlemek

Kanal tedavisi riskleri önlemek için tedaviden sonra hekiminizin verdiği talimatlara düzenli olarak uymanız önem taşır. Kanal tedavisi sonrası ağrı olacağı için hekiminizin verdiği ağrı kesici ve antibiyotik ilaçlarını düzenli olarak kullanın.

Kanal tedavisi sonrasında uyuşukluğun geçmesi 1/ 1,5 saati bulabilir. Uyuşukluk geçene kadar yeme içme faaliyetine başlamayın. Aksi halde yanağınızı veya dilinizi ısırabilirsiniz.

Komplike olamayan bir kanal tedavisi genelde tek seansta biter. İlk randevu, enfekte olmuş diş özünün alındığı prosedürdür. İkinci veya üçüncü randevu, kök kanalının temizlenmesi, doldurulması ve bir taç ile kapatılmasıdır. Kanal tedavi seansları yaklaşık 90 dakika sürebilmektedir. Diş köklerindeki apsenin ve enfeksiyon normal vakalarda 6-7 günde kaybolmaktadır.

Kanal Tedavisi Riskleri Nelerdir?

Kanal tedavisi riskleri her işlemde olduğu gibi kanal tedavisi işleminde de bazı riskler bulunmaktadır. Bu belirtilen risklerin çoğu işlem sırasında oluşabilen risklerdir. Bu nedenle diş hekimi konusunda seçici olmalısınız.

🔸 Kanal tedavisi uygulanmış bir diş belirli bir dereceye kadar oyulduğundan, kırılmaya daha yatkındır.

🔸 Bazı durumlarda darlığı veya dejenerasyonu nedeniyle kök kanalının bulunması zorlaştığında, kanalın yerini belirlemeye çalışırken diş delinebilir.

🔸 Bazen, tedavinin yapıldığı sırada tespit edilmemiş bir çatlak olabilir ve diş çok başarılı bir kök kanalıyla tedavi edilse bile dişin çıkarılması gerekebilir.

🔸 Düzgün ve kurallarına göre yapılan bir kanal tedavisinin başarısı ortalama %90 veya %95’in üzerindedir. Aşırı kavisli köklerde kanal aletinin tedavi sırasında kök içinde kırılması veya kök kanallarının tam olarak temizlenememesi durumunda, tekrar kanal tedavisi denenir.

🔸 Çoğu diş tedavi edilebilir, ancak kanallar erişilebilir olmadığında, kök ciddi bir şekilde kırıldığında veya dişin yeterli kemik desteği olmadığında diş kurtarılamaz.

🔸 Kanal tedavisi olmak için çok uzun süre beklemek çoğu zaman diş ve kemik kaybına neden olabilir. Kök dar kanallarında alet kırılması, kanal dolgusunun kök dışına taşması, kanal yıkama solüsyonlarının kök dışına taşması, dişin kırılması, kök kanalında dişin delinmesi gibi komplikasyonlarla karşılaşılabilmektedir. Kökün altından veya dişin tepesinin önemli bir kısmı boyunca kırılmayı sürdüren bir diş, kanal tedavisi yapıldıktan sonra bile incinmeye veya enfekte olmaya devam edecektir.

🔸 Kanalların çok dar olması sebebiyle kök ucuna kadar kökler temizlenemeyebilir.

🔸 Yüzünüz şişebilir, dişinizin üzerine kısa bir süre de olsa basamayabilirsiniz.

🔸 Köklere yapılan her türlü müdahaleye rağmen iltihap geçmeyebilir.

Kanal Tedavisi

Kronun takılması için kemiğin üzerinde yeterli sağlıklı diş yapısı yoksa, kanal tedavisi değersizdir. Bazen, kemiğin daha fazla açığa çıkmasını sağlamak için bir taç uzatma prosedürü uygulanabilir. Ancak, böyle bir işlemin başka dezavantajları olup olmayacağını belirlemek için restorasyon konusunda uzman bir diş hekimi tarafından dikkatli muayene yapılmalı ve durum değerlendirilmelidir. Üçüncü azı dişleri veya yirmilik dişler, genellikle işlevsel bir konumda değildir ve kanal tedavisi ile korunmak yerine çıkarılmalıdır.

İşlem sırasında diş kökü çatlayabilir, aletler kanalda kırılabilir veya kanalı delebilir. Bu dişin etkili bir şekilde doldurulmasını zorlaştırır. Kanal tedavisi diş hekiminizin 0,1mm darlığındaki diş köklerindeki mikroorganizmaları uzaklaştırmaya çalıştığı bir tedavidir. Çalışma alanı bu kadar dar olan köklerin tedavisinde tabi ki bazı kanal tedavisi riskleri olabilmektedir. Ama unutmayın bu risklerin sonunda hayati bir risk oluşmaz:)

Yazımızı Değerlendirin
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir