Çocuklarda ilk diş sürmesi ortalama 6.ayda başlar. Ancak sürme belirtileri ile çok daha erken karşılaşabilmekteyiz. Erken bebeklik döneminde 3. aydan itibaren çocuk diş çıkarma bulguları yavaş yavaş kendini göstermeye başlamaktadır.

Çocuğun Diş Çıkarma Belirtileri

İçindekiler

Salya artışı

İlk ve en önemli belirti kuşkusuz salya artışıdır. Diş çıkmasından önce aylarca artmış salgı gözlenmesi gayet doğaldır. Aile üyeleri tarafından çok hoş karşılanmasa da engelleyecek bir çözüm yoktur.

38 dereceyi aşmayan ateş

Dişler çıkmaya başladığı zaman hafif ateş görülme sıklığı yüksektir. 38 dereceyi aşmayan ve salya artışı, genel huzursuzluk ve diğer belirtiler ile birlikte seyreden ateş diş çıkarma ile ilgili olabilir. 38 dereceyi aşan inatçı ateşlerde başka bir enfeksiyon olduğu düşünülmeli ve doktora başvurulmalıdır.

İshal

Artmış salya sonucu bebeğinizin bağırsak hareketleri etkilenebilir. Bu durum ishalle sonuçlanabilir. Gerektiğinde bol su ile bebeğinizin su ihtiyacını gidermelisiz.

Isırma isteği

Çocuk diş çıkarma belirtileri

Çene kemikleri içerisinde gelişmekte olan dişlerin ağız ortamına ulaşabilmeleri için diş eti engelini aşmaları gerekir. İçgüdüsel olarak buna fayda sağlamak amacıyla bebeğinizin eline ne bulduysa ısırmaya çalışması son derece normaldir. Isırma, aynı zamanda hassas olan ve kaşınan diş etlerini kaşımaları için de bebeklerin bulduğu bir formüldür.

Bölgesel Ağrı

Dişler çene kemikleri içerisinde hareketlenmeye başladıkları zaman ağrı olması son derece doğaldır. Hafif ağrı kesicilerle bebeğinizi rahatlatabilirsiniz.

Huzursuzluk

Ağrı, kaşıntı, salya, ishal gibi sıkıntılara yol açabilen çocuk diş çıkarma durumunun bebeğinizde huzursuzluğa uykusuzluğa hatta sinirli olma durumuna yol açması beklenebilir bir sonuçtur.

İştahsızlık

Ağız bölgesindeki dinamik olaylar, diş eti enflamasyonu, çene ağrısı, diş etinin kaşınması ve huzursuzluğunun çocuk diş çıkarma zamanında çocuğunuzda iştahsızlığa sebep olması beklenen bir bulgudur.

Diş etlerinde şişlik ve morarma

Bazı durumlarda diş çıkacağı bölgede ele gelen içi sıvı dolu morumsu şişlikler görülebilir. Sürme kisti olarak adlandırılan bu durum korkulacak bir olay değildir.

Sonuç olarak

Bu bulguların hepsini aynı anda yaşayabileceğiniz gibi hiçbirini görmeden de bebeğiniz diş çıkarabilir. Belirtilerin varlığı bebeğinizin sağlıksız diş çıkaracağı manasına gelmemelidir. Her çocuk için bulgular değişebileceği gibi her diş için farklı belirtileri deneyimleyebilirsiniz.

[kkstarratings]

Kaynaklar

hamzakeskin.com/cocukdis

Ege Üniversitesi

Yazımızı Değerlendirin
[Toplam: 1 Ortalama: 1]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir