Ortodonti Plak Temizleme Nasıl Yapılır?

İçindekiler

Güzel ve sağlıklı gülümsemeye sahip olmak her insanın özgüvenini arttırır. Bu nedenle birçok insan güzel görünümlü ve beyaz dişlere sahip olmak ister. Diş estetiği ve düzeni için ortodontik tedavi tercih edilir. Günümüz teknolojisi ile birçok ortodontik tedaviler mevcuttur. Metal braketler, ağız dışı apareyler, görünmez ya da estetik teller veya şeffaf plaklar gibi çok sayıda alternatif var.Bu tedaviler için estetik görünüm güzelliği nedeniyle şeffaf plak tedavisi en çok tercih edilen yöntemdir.

Şeffaf plaklar tedavi amacıyla kullanılabildiği gibi ortodontik tedaviler bittikten sonra mevcut durumu korumak amacıyla kullanılmaktadır. Ancak ortodontik tedavi sonrasında kullanılan şeffaf plaklar genelde gereken hijyen koşullarında bakım görmezler. Aktif tedavi bitmiş olduğu için doktor ziyaretleri daha azdır bu nedenle motivasyon da azalmıştır.  Ancak şeffaf plaklarınızın temizliği tüm ağız sağlığınız için de oldukça önemlidir. Sadece geceleri ya da haftada bir kez de olsa düzenli olarak ağzınıza taktığınız bu apareyin bakteri barındırmasını istemezsiniz. Bu nedenle şimdi sizlere şeffaf plaklarınızı, ortodonti plak temizleme nasıl yapılır, daha etkili şekilde temizleyebilmeniz için neler yapmanız gerektiği ile ilgili birkaç püf noktası vereceğim.

Şeffaf Plak Temizliği ve Ortodonti Plak Temizliği

Şeffaf plak temizliği ve ortodonti plak temizliği aslında oldukça kolaydır. Ancak plak temizliğine yeterli olan özen gösterilmemektedir. Ortodonti plakları temizliği için günde birkaç dakika ayırmanız yeterlidir. Ortodonti plak temizleme nasıl yapılır? sorusunu aşamalı olarak cevaplayalım.

Ortodonti plaklar her gün takılıp çıkarılan apareyler olduğu için bakteri tutulumu çok kolaydır. Bu bakterileri uzaklaştırmak ve temizlemek için:

Şeffaf Plak Temizleme

 

🔹 Plaklarınızı yıkayın: ortodonti plaklar çıkarıldığı zaman hemen yıkamalısınız. Üzerinde artık ya da plaklar görülüyorsa suyla temizlenmelidir.

🔹 Plakalarınızı su içerisinde bekletin: su altında yıkanan plakların yeterince temizlenmeme durumunda su içerisinde 5-10 dakika bekletiniz. Su içerisine herhangi bir kimyasal kullanılmamalıdır. Protez temizleyiciler, ağız gargaraları, beyazlatıcı, diş macunu gibi her türlü temizleyici ürün kullanılmamalıdır. Temizlik ürünü ya da dezenfeksiyon ihtiyacı olduğunu düşünürseniz sirke ya da karbonat gibi doğal ürünleri kullanabilirsiniz. El sabunu kullanımı olabilir.

🔹 Plaklarınız fırçalayın: şeffaf plaklarınızı yumuşak uçlu diş fırçası ile macun kullanmadan plaklarınızı su altında fırçalayabilirsiniz. Aslında fırçalama temizliği ortodonti plak temizleme aşamasında önemli bir aşamadır. Ortodontik plaklar düzenli olarak fırçalanarak temizlenmelidir.

🔹 Plaklarınızı kullanırken yıkayın: temizleyerek bıraktığınız plaklarınızı kullanmadan önce tekrar su altında yıkayarak kullanın. Bu aşamalar dikkate alındığı zaman ortodontik plakları uzun süre temiz ve sağlam olarak kullanabilirsiniz.

🔹 Temizliği biten ortodonti plağımızı kurutalım. Unutmayalım bakteriler nemli ortamları severler.

🔹 Kesinlikle BULAŞIK MAKİNASINA atmayalım.

Diş temizliği her zaman ön planda tutulmalıdır. Bunun için günde en az iki kere diş fırçalama ve bir kere diş ipi kullanılması önemlidir. Şeffaf diş plakları kullanıyorsanız aynı diş bakımı gibi ortodontik plakları da düzenli olarak fırçalanmalıdır. Ancak bu fırçalama asla diş macunu ya da benzeri ürünler ile yapılmamalıdır. Çünkü diş macunu plak yüzeyine zarar verir.  Bu nedenle şeffaf diş plakları su ve fırça ile temizlenmelidir. Alt ve üst plaklar için günde 1 dakika gibi kısa bir süre ayırmanız yeterli olacaktır.

Ortodontik Plak Temizleme Püf Noktaları

Diş ve ağız sağlığı beden sağlığı için önemlidir. Diş telleri, diş plakları gibi yabancı cisimleri kullanılırken diş temizliği ve plak bakımları ayrıntılı olarak yapılmalıdır.

Ortodontik diş plakları temizliği için bazı püf noktaları bulunur.

🔹 Diş temizliği ve diş sağlığınız için günde ve en az 2 kere dişlerinizi fırçalayın.

🔹 Ortodondik plaklarınızı herhangi bir temizlik ürünü kullanmadan sadece su ve yumuşak kıllı fırçalar ile temizleyiniz.

🔹 Plaklarınızı kullanamayacaksanız mutlaka ağzı kapalı olarak kendi kutusunda muhafaza ediniz.

🔹 İdeal olan kullanım her yemekten sonra diş fırçalamanızı öneriyoruz. Dişlerinizi fırçalarken de ortodontik plaklarınızı da su ile yıkayınız.

🔹 Şeffaf plaklarınızın başlangıç setinde saklama kutusu bulunmaktadır. Bu kutuyu saklayarak plaklarınızı kullanmadığınız zaman bu kutuda muhafaza ediniz.

Ortodonti Plak Temizliği

Ortodontik tedavilerdeki en son teknolojilerden birisi şeffaf plak tedavisidir. Hastaya özel yapılmış şeffaf plaklar (aligner) ile dişleri düzeltmek için uygulanan telsiz ortodontik tedavidir. Şeffaf Plak tercih edilmesinin en önemli sebebi, dişlerin çapraşıklığı düzeltilirken ortodontik tedavi gördüğünüzün belli olmamasıdır.

Şeffaf plaklarla tedavi hem erişkinlere hem de genç ve çocuklara uygulanabilen bir tedavidir. Şeffaf plak tedavisine uygunluğunuzu sadece doktorunuzun muayenesinden sonra kesinleşir. Orta ve hafif diş çapraşıklıkları şeffaf plak tedavisi ile giderilebilir. Dişin çekilmesi şart olan bir ortodontik tedavinin şeffaf plak ile tedavisi yapılamaz. Teknoloji gelişip ilerlediğinden çekimli tedaviler de şeffaf plak ile tedavi edilecek duruma gelecektir.

Şeffaf plak kullanımı doğru ve bilinçli uygulamalar ile uzun yıllar sağlıklı olarak kullanılabilir ve aslında kullanımı en rahat olan tedavi yöntemidir. Diş ve plak temizliğine çok kısa zamanlara ayırarak hijyenik olarak kullanımı mümkündür. Şeffaf plak kullanımı avantajlarından en önemli sayılabilecek avantajı, günlük yaşantınızı katiyen olumsuz etkilememesi olacaktır. Çıkarılabilir seri halinde alignerlardan oluşan görünmez ve size özel üretildiği için tedavi sürecinde istediğiniz gibi gülebilirsiniz. Bir şey içerken, yemek yerken ya da diş fırçalarken plaklarınızı zahmetsizce çıkartabilir ve istediğiniz yemeği yiyebilirsiniz. Her yemekten sonra plaklarınızı su ile yıkayarak temiz kullanım sağlayabilirsiniz. Tedavi metal kullanılmadan ve yumuşak plaklardan oluştuğu için diş ve diş etlerinizi rahatsız edecek hiçbir şey olmaz. Ortodonti plak temizleme nasıl yapılır veya nasıl kullanılır soruları artık aklınızı karıştırmasın Keskin diş kliniğimizde aklınıza takılan her soruya cevap bularak rahatlıkla ortodontik diş tedavisi işlemine başlayabilirsiniz.

Şeffaf plaklarla ilgili daha fazla bilgi için tıklayın..

Yazımızı Değerlendirin
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

  1. Sedanur diyor ki:

    Ben 2 tane yirmilik dişimi cektirdim altlı üstlu. Bugün farkettim ki dikislerimde açılma var az birşey içi görünüyor. Normalde dikislerimin alınmasına 3 gün var. Hastaneye gidip tekrar dikiş artırmalı mıyım yoksa 3 gün beklemeli miyim ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir