Dolguların ömrü, bir çok birbirini etkileyen faktöre bağlıdır. Ama bunların en önemlisi çürük miktarıdır. çürük miktarı az olan bir dişe yapılan dolgu ile yarısından fazlası çürümüş dişe yapılan dolgunun ömrü maalesef ki aynı olmama ihtimali yüksektir. Bu yüzden diş hekimleri 6 ayda 1 kez kontrole çağırmakta ve diş çürükleri en başından tespit edilip en ideal ve en uzun ömürlü dolgu yapılmak istenmektedir.

Dolgunun ömrünü etkileyen diğer önemli etken de ağız hijyenidir. Ağız hijyeni iyi olmayan bir kişiye yapılan dolgunun ömrü günde 2 kere dişini fırçalayan birine göre daha kısa olacaktır. Çünkü dişler fırçalanmadıkça çürüme riski artacak ve dolgunun dişe tutunduğu yerlerde çürüme olacak ve sonucunda çürük yere tutunamayan dolgu düşecektir.

Dolgu sonrası nelere dikkat edilir? Öğrenmek için tıklayın.

Ağız hijyeni iyi olup günde en az 2 kere dişini fırçalayan ve diş ipi kullanan, düzenli kontrole gelen hastalarımıza dolgular uzun yıllar hizmet edecektir. Ağız hijyeniniz ne kadar iyi olursa dişlerinizin çürüme oranı o kadar düşüktür. Hiç bir hekim ömür boyu kullanabilirsiniz diye garanti vermez. Dolguların ömrü tamamen dişin durumu ve ağız hijyenine bağlıdır.

 

Yazımızı Değerlendirin
[Toplam: 4 Ortalama: 3]

  1. coskun diyor ki:

    merhaba 2 sorum var. ben isvecde yasiyorum fakat burada dis tasi temizligi icin gittigimde sadece disini duxenli fircala gecer dedi. genel manada islem yapmiyorlar. duxrnliyikadigim halde arka dislerimin etrafinda kirmizilasma var. gunde 2 kere fircaladigim halde gecmiyor. ne yapabilirim bilmiyorum. birde 5 tane dolgu 3 tane de disim eksik. dislerimdede saydamlasma var nasil cozebilirim

  2. Sami diyor ki:

    Hocam Merhaba , benim ürtiker alerjim var 4 yıldır sürüyor ve tüm tahlilleri defalarca yaptırmamıza rağmen sebebini bulamadık. Dişlerimde aşağı yukarı 10 yıl önce yapılmış 3 tane amalgam dolgu var acaba bu dolgularım da ki civa ve metallerden dolayı alerji olabilir mi bunun tespitini nasıl yapabiliriz acaba ? İnanın zor durumdayım her gün ürtikerle mücadele ediyorum . Şimdiden çok teşekkür ediyorum…

  3. Aysel diyor ki:

    Merhaba. Ön dişime dolgu yaptırdım ama ağzımı kapatınca açık kaldığı için alt dişim törpülendi. Dişim sağlamdı şimdi dümdüz kesilmiş gibi uç kısmı. Minesi zarar gördü bence. Çürür mü ve bu normal bir işlem mi? Bana sormadan bir anda yaptı engel olamadım.

  4. Elif diyor ki:

    Dolgumun ortası aşınmış şekildr yuvarlak biçimde açılmış üstü ama dolguda kırık yada benzeri bişey yok tedavisi nasıl olur üstüne aşınmayı kapatacak dolgumu yapılır yoksa çıkarılıp yeni dolgu mu yapılır teşekkürler.

  5. Seher diyor ki:

    Merhaba benim dişimde siyah lekeler çıkıyor temizlettiriyorum 1 seneye tekrar çıkıyor kalıcı bir çözümü var mı acaba .Birde tam olarak temizlenemiyor siz ne önerirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir