Özellikle geceleri görülen çocuklarda diş gıcırdatma diş yapısı ile ilgili veya psikolojik olarak ortaya çıkmaktadır. Bazı vakalarda yaş ilerledikçe geçtiği bilinen diş gıcırdatma aslında ihmal edilmemeli ve geçmesini beklememelisiniz. Ağız yapısından kaynaklanan diş gıcırdatma sorunu için diş kliniğimize başvurarak erkenden önlem almalısınız.

Bruksizm Nedir?

İçindekiler

Bruksizm (diş sıkma), çenelerin birbirine vurması ya da dişlerin gıcırdatılması sonucu ortaya çıkan ve aileleri endişelendiren bir durumdur. Çocuklarda diş gıcırdatma ihmal edilmemelidir. Ağız yapısından kaynaklanabileceği gibi psikolojik nedenlerle de ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle erkenden önlem almak önem taşır. Çocuklarda diş gıcırdatma sıcak – soğuk hassasiyetinin oluşmasına, baş ağrısı, çene ağrısı gibi rahatsızlıklarda görülebilir. Araştırmalara göre her 10 çocuktan 3ünün geceleri diş sıktığı dişlerini gıcırdattığı belirlenmiştir. Çocukluk çağındaki gece diş gıcırdatma alışkanlığının çoğunun geçici bir süre devam ettiği görülmüştür.

📌 Çocuğunuzun Dişlerini Kontrol Ettirin!!!

Çocuklarda Diş Sıkma
Çocuklarda Ağız Sağlığı

Çocuğunuzun veya bebeğinizin dişlerini gıcırdatmasının nedeni ağız içi yapısından kaynaklanabilir. Çocuklarda diş gıcırdatma genellikle uyku sırasında yaşanmaktadır. İlk olarak bir diş doktoruna giderek çocuğunuzun dişlerinin ve çene yapısının normal olup olmadığını kontrol ettirmek gerekir. Özellikle süt dişlerden kalıcı dişlere geçiş döneminde dişlerin birbirleriyle teması veya düzensizliklerde gıcırdatma sorunu ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca çürükler, apseler, diş çıkarma süreci, kapanış bozuklukları, yüksek yapılmış dolgular gıcırdatmanın sebepleri arasında görülmektedir.

📌Geceleri diş gıcırdatma sebepleri tam olarak bilinememektedir ancak bazıları şu şekilde sıralanabilir:

🔹 Bazı çocuklarda alt ve üst dişlerle ilgili kapanış problemleri ve dişlerin doğru kapanışı oluşturmaya çalışması sebep olarak gösterilmektedir.

🔹 Kulak ağrısı veya diş çıkarma sırasında oluşabilecek ağrı problemlerinin de sebep olabileceği görülmüştür.

🔹 Stres, diş sıkma ile ilgili bir başka etkendir. Ertesi gün gireceği sınav stresi veya rutin hayattaki değişimler (yeni bir okul, öğretmen, ev veya yeni kardeş) çocuklarda strese oluşturup gece diş sıkmaya sebebiyet verebilmektedir.

🔹 Hiperaktif çocuklarda da diş sıkma görülebilir.

🔹 Serebral palsi gibi hastalıklar veya kullanılan bazı ilaçlar diş sıkmaya yol açabilir.

🔹 Diş gıcırdatma sonucu genellikle geçici süreli kulak ağrısı ve baş ağrısı dışında uzun dönem etkileri bulunmamaktadır.

çocuklarda diş gıcırdatma ve sıkma
Çocuklarda Diş Gıcırdatma Sebepleri

Diş gıcırdatma alışkanlığı yukarıdaki sebeplerden dolayı geçici bir süre değilse dişlerde ve çene ekleminde aşınmalara neden olabilir. Genelde çocuklarda belirli bir dönem yaşanıp geçtiği için endişe etmeye gerek yoktur. Diş gıcırdatan kişi değil de aynı evde yaşayan bireyler geceleri oluşan sesler sebebiyle diş sıkan çocuklarda daha çok rahatsızlık duyduklarını dile getirirler.

Çocuklarda diş gıcırdatma alışkanlığı genellikle tüm süt dişleri yenilendikten sonra geçer. Ancak bazı çocuklar ergenlikte de diş sıkmaya devam ederler. Diş sıkmanın ardındaki anatomik veya psikolojik sebepler araştırılmalı uygun tedaviler planlanmalıdır. Diş hekiminin yapacağı düzenli muayenelerle dişlerde aşınma durumu değerlendirilip gerekirse plaklarla bu sorun giderilmelidir.

Diş Gıcırdatmasının Geçmesini Beklemeyin

Diş gıcırdatma sorunu önemsenmeli ve erkenden önlem alınmalıdır. Çocuklarda diş gıcırdatma ağız yapısı ve dişlerden kaynaklı ise hekim tarafından tedavi edilebilir. Tedavi edilmezse diş çürümeleri, diş aşınmaları ve çene aşınma sorunları meydana gelebilir. Eğer diş gıcırdatma sorunu dişlerden kaynaklı değil ise psikolojik olabilir ve en kısa sürede bir danışmana başvurulmalıdır. Tüm önlemler alındıktan sonra diş sıkma problemi bazen devam edebilir. Bu durumda çocuğunuzun ağız yapısına uygun apareyler hazırlanarak tedavi edilebilir. Diş gıcırdatma sorunu erken yaşlarda görülebileceği gibi ergenlik döneminde de sık rastlanan bir durumdur. 

Kliniğimizde çocuk diş hekimleri çocuklarda diş gıcırdatma tedavisi uygulayarak erken teşhisin önemini vurgulamaktadır. Ağız yapısı veya psikolojik kaynaklı olabilen diş gıcırdatmaları erken tedavi edilerek olumsuz sonuçların oluşmasını engellemektedir. Bu nedenle çocuklarda diş gıcırdatma sorunu var ise kliniğimizden randevu alabilirsiniz. 

Yazımızı Değerlendirin
[Toplam: 9 Ortalama: 3.7]

Çocuklarda Diş Gıcırdatma – Diş Sıkma Nedenleri” te bir düşünce

  1. Sinan diyor ki:

    Merhaba hocam azı dişime dolgu yapıldıktan sonra gıda sıkışmasından dolayı doktora gittim yanındaki yirmilik diştede biraz çürük olduğunu söyledi ve onada dolgu yaptı gıda sıkışması olmaması için bu iki dişin arasını dolguyla kapattı bu uygulama doğrumudur. Birde bu dişimde hiç ağrı yoktu 1 hafta oldu dolgu yaptıralı dişim hâlâ ağırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir